Какво трябва да сложите на трапезата днес?

1
Цветница е първият ден след големия пост, на който можем да хапнем риба
Цветница е първият ден след големия пост, на който можем да хапнем риба

На 9 април 2017 година  отбелязваме Цветница.

На Цветница имен ден празнуват всички с имена на цветя, растения или дървета. Подготвяйки се за него, не бива да пропускаме и празничната трапеза – какво се приготвя и яде на този ден?

Цветница е първият ден след големия пост, на който можем да хапнем риба. Освен рибата обаче, всички останали ястия църквата повелява да бъдат постни – салата от пресни зеленчуци, картофи, ориз, фасул, яхния от стар боб или пък пълнени постни чушки. На почит на този ден са зелениите – коприва, лапад, спанак, с които може да приготвите чудни супи и яхнии.

Не бива да се слагат мазни ястия, защото постите все още продължават. Дори и рибата, която ще приготвите за празника, нека не е много мазна, а по-суха и задължително печена. За десерт е добре да сложите пресни плодове или пък домашно приготвени сладкиши, но без яйца или мляко. Ето няколко предложения за постни, но вкусни десерти:

Здравословна домашна торта с таханов крем

Продукти:

2 пакета обикновени бисквити
1/2 ч.ч. кокосово мляко
3 банана
2 с.л. сусамов тахан
1 с.л. какао
2-3 с.л. кафява захар или мед
пшеничен зародиш
орехи
кокосови стърготини

Приготвяне:

В купа смачквате бананите, тахана, захарта или меда, пшеничения зародиш, какаото, част от орехите и кокосовите стърготини. В друга купа сипвате част от кокосовото мляко и потапяте в него бисквитите. Нареждате ги в тавичка. Покривате ги с крем. Редувате бисквити и крем, докато свършат. Завършвате с пласт крем, който украсявате според вашето въображение – с орехи и кокосови стърготини.

Бели кокосови сладки с амарант

Продукти:

100 г печено кашу
100 г лешници
50 г печени слънчогледови семки
100 г сушени череши
100 г смокини
1 с.л. сурово какао, без захар
1 с.л. кокосово масло
кокосови стърготини
ванилия
канела

Приготвяне:

Сварявате за 10 минути 2 с. л. амарант. Изцеждате го добре от водата и го изчаквате да изстине.В блендер натрошавате сухите плодове и ядките на няколко порции. По този начин се смесват най-добре.Изсипвате ги в купа и прибавяте 1 с. л. кокосово масло и аромати по желание – ванилия, канела, индийско орехче. Оформяте малки топки с големината на орех, които овалвате в кокосово брашно смесено с пудра захар. Вместо амарант може да използвате елда, киноа, ориз или сварено жито. Съхранявайте сладките в хладилник, но поради наличието на зърнената съставка, имат трайност – 2-3 дни.

Източник: Zajenata.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари