Какви обичаи се спазват на Черешова задушница?

0
Тази година Черешова задушница се пада на 3 юни
Тази година Черешова задушница се пада на 3 юни Снимка: bTV

Тази година Черешова задушница се пада на 3 юни

Както нейното име показва, на този ден се раздават осен жито и питка, още и череши. На следващия ден в неделя е Петдесетница, 50 дни след Великден. Това е втората задушница за годината, отбелязва Актуално.

На този ден почитаме паметта на починалите си близки. Той е свързан с някои обичаи.

Какво се прави на Черешова задушница?

На този ден всеки трябва да се помоли за душата на починалите си близки. Традицията повелява посещение на гробището, разчистване на гроба и задължително раздаване на череши.

Добре е на този ден да се погрижим за бедните и гладните. Раздава се милостиня, измолва се прошка за греховете на починалите, за да намерят душите им упокоение. Задължително се носят и цветя на гробището.

Православните християни ходят на църква за сутрешната литургия. Те записват имената на починалите си близки, за да бъдат почетени по време на литургията. Единствено покойници, които не са кръстени, не могат да бъдат записани. За тях близките им могат да се помолят на гроба.

В храма освен цветя се носи и храна. Тя се подрежда на специални маси и след приключването на литургията се раздава. Запалените свещи се поставят в специални свещници.

След приключването на литургията християните отиват на гробището. Ако гробът не е почистен, трябва да се отдели време за това. Важно е кръстът да е в добро състояние. Пали се свещ или кандило. Опечалените близки трябва да останат няколко минути в тишина, докато отправят искрена молитва за упокоение душата на починалите им близки.

Не е разрешено да се консумират храни и напитки на гроба. Също така на Черешова задушница не трябва да се оставя храна на гроба, за да не бъде осквернен от животни.

Вратите и прозорците на дома трябва да се оставят отворени през деня, за да могат да влязат душите на мъртвите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...
  • До До 6
    Виждам прави и опънати тротоари в централен южен район и широк център, където живея. Много по-добре е от София, където...