Каква е здравословната закуска?

0
Сутрин не се ядат филийки, мекици, купешки банички и други, плуващи в мазнина изкушения
Сутрин не се ядат филийки, мекици, купешки банички и други, плуващи в мазнина изкушения

Сигурно сте чували, че закуската или обядът ни трябва да са най-стабилната храна, която да приемаме през деня

Ако сте стигнали до извода, че да живееш за момента не е най-добрият начин да прекарате живота си, че прекаляването с храна и алкохол, излежаването до обяд в леглото, тютюнопушенето и др. са навици, които биха навредили не само на здравето, но и на визията ви, то явно вече сте се замислили да започнете да се храните и да живеете здравословно.

Ще обърнем обаче конкретно вниманието ви към това какво се разбира под здравословна закуска, защото именно с нея много хора бъркат в представите си, пише Gotvavh.bg

Сигурно сте чували, че закуската или обядът ни трябва да са най-стабилната храна, която да приемаме през деня, защото приетите чрез нея калории биха се превърнали лесно в енергия, която пък ще съумеем да изразходваме чрез дейностите си през деня.

Това наистина е така, но това съвсем не означава сутрешно време да започнете да се тъпчете. Може би това е най-масовата грешка, която допускат всички хора - наслаждават се на прясно изпържените филийки, мекици, купешки банички и други, плуващи в мазнина изкушения, вярвайки, че те са изключително добър старт за деня им. Напълно погрешно схващане!

Закуската ви наистина трябва да се превърне в основната ви храна през деня, но не и да е мазна или прекалено висококалорична. Освен това е нужно да ѝ отделите подобаващо време, за да можете да се насладите на самата храна, а не просто набързо да я „тикате“ в устата си. Бързото хранене на крак също е причина, водеща до затлъстяване и здравословни проблеми.

Каква все пак би трябвало да бъде здравословната ни закуска?

Прекрасни варианти за здравословна закуска са препечени филийки пълнозърнест хляб с извара и авокадо, прясно сварени яйца, купичка овесени ядки с мляко (не бъркайте натуралните овесени ядки с мюслито или с корнфлейкса, които са пълни с всякакви подсладители! ), накисната предварително елда, домашно кисело мляко с ядки и сушени плодове или просто банан, намачкан с мляко.

Палачинките също са добър вариант, стига да се приготвят на сух тиган и да не са от рафинирано брашно.

Не на последно място е важно да знаете, че докато зимно време е позволена по-засищащата апетитна закуска, то през лятото можете да се насочите към леките закуски. Както и че ако спортувате активно, то и организмът ви ще се нуждае от повече калории.

Независимо с каква закуска сте избрали да започнете деня си, не забравяйте, че можете към нея да прибавите и свежи зеленчуци - няколко листенца прясна салата или рукола към сандвича или нарязани домати и краставици в чинията. Те са чудесна гарнитура към всяка една здравословна закуска!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари