Как ще се отрази приемането на еврото на пенсионерите?

17
Някои от тях са виждали евро само по телевизията
Някои от тях са виждали евро само по телевизията Видео: NOVA

Приемането на еврото у нас чука на вратата. Властта потвърди намерението си - от 1 януари 2024 година европейската валута да влезе в обръщение у нас.

Семейство Донови са пенсионери и живеят на село. Евро са виждали само по телевизията и сега могат да ги пипнат за пръв път в живота си. Намират обаче бързо нещо нашенско в монетата от 50 евроцента.

“50 стотинки все едно, че са това като го гледам, но те са по-скъпи. Те са 1 лев”, пресмята Цветан Донов, предава NOVA.

Венелина Донова като началник поща повече от 30 години и той като икономист с близо 40 години стаж точно пресмятат и банкнотата от 5 евро.

Малко тъжно им става за тях самите, когато разбират, че в Ирландия например човек с 10 до 14 години стаж получава 101 евро и 20 евроцента седмично т.е. малко над 400 евро месечно.

А ние какво получаваме - минималната пенсия – 370 лева”, казва Цветан.

Тук сметката на левовете в евро започва да носи горчивина на двамата, които са работили общо повече от 70 години.

Още по-тъжно им става и на двамата, когато научават за цените на хранителните продукти, които плащат техните по-богати връстници в Ирландия – хляб от 80 евроцента максимум до 1 евро, килограм краставици струва 50 евроцента, а килограм пилешко - 3 евро. И бързо пресмятат, че при нашите цени българската пенсия в евро ще се стопи много бързо.

За 2 седмици могат само да стигнат”, смята Венелина.

Затова дори с увеличението от юли, калкулирането на храната включва най-вече отгледаното в градината и обора, което не се пресмята нито в лева, нито в евро, а в труд.

Битовите сметки семейството не иска и да пресмята.

За тия, които взимат много пари, ще да е добре, но за нас пенсионерите, ще да е много зле в евро. Трудно ще е”, казва Венелина.

Затова гледат с доверие предимно на собствената си градинка и пиленцата, които си отглеждат сами.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Fuck off GEIVROPA
    Да го слагам на двата джендъра под мен. Много поздрави на майките и бените ви гейвропейци. Когато мангалите правят ганг банг на жените ви да ви пунат по цент за един хляб ще разберете кво евро и кви опорки сте дрънкали боклуци!
  • -3
    2
    Петър
    Това са пълни простотии. Всеки с 2 грама мозък в главата ще се досети, че стандарта на живот няма да се промени, а цените ще се преизчислят според НАШИЯ стандарт на живот, не според на Ирландия или на Германия. Това са опорки на платени руски тролове/подлоги, на които им се плаща, за да държат страната ни под руско влияние.
  • -8
    1
    НикNik
    Глупави философии на Руски тролове,само Русия има сметка от Не Въвеждането на Еврото за да може колкото се може повече да останем под нейно влияние.Напротив с въвеждане на Еврото ще се опрости банковата система разплащането, ще станем по атрактивни за инвестиции,и предвидими ,регулируема инфлация ,цените ще се запазят може малко да паднат заради по добрия стопански клинът.Азсъщо съм пенсионер и чакам Еврото с надежда за по добро.Пък разни платени да си пишат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари