Как се вземат обезщетения и неустойки от „Топлофикация Русе“?

1
Община Русе ще търси ли неустойки за неизпълнение на задълженията по договора от 19 ноември 2018 г. за безвъзмездно сепариране на отпадъци и в какъв размер?
Община Русе ще търси ли неустойки за неизпълнение на задълженията по договора от 19 ноември 2018 г. за безвъзмездно сепариране на отпадъци и в какъв размер?

На 19 ноември 2020 г. на заседание на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи изказване по точка от дневния ред на тема: "Прекратяване на Договор № 4362/19.11.2018 г. за безвъзмездно третиране (сепариране) на битови отпадъци, сключен между Община Русе и „Топлофикация Русе“ ЕАД“. По този повод той каза:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Преди да бъде прекратен по взаимно съгласие безвъзмездния договор се налага да отговорите на следните въпроси:

1. Чия собственост ще останат изградените постройки и съоръжения по договора за учредяване на безвъзмездното право на строеж, щом не е изпълнен пряко свързания с него договор за безвъзмездно сепариране на отпадъците?

2. Ако останат в собственост на „Топлофикация Русе“ тя ще заплати ли учреденото право на строеж и на каква стойност?

3. Община Русе ще търси ли обезщетение за забава по договора от 3 май 2016 г. за учредяване право на строеж върху общинска земя?

4. Община Русе ще търси ли неустойки за неизпълнение на задълженията по договора от 19 ноември 2018 г. за безвъзмездно сепариране на отпадъци и в какъв размер, включително и неустойки за предсрочното прекратяване на този договор?  

Задавам Ви въпросите за обезщетението и неустойките, защото почетния обвиняем, извинете почетния гражданин на Русе Пламен Бобоков дължеше неустойка в размер на 20 млн. евро за забава на строежа на Спортната зала и кмета Пламен Стоилов не само, че не ги потърси, но и възкликна „Как си представяте, че се вземат 20 млн. евро от братя Бобокови?“.

Да не стане така, че и Вие да ни пита след време „Как се вземат обезщетения и неустойки от „Топлофикация Русе“?“

УВАЖАЕМИ  ОБЩИНСКИ  СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН  ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Правя изказване по точката от дневния ред за „Прекратяване на Договор    № 4362/19.11.2018 г. за безвъзмездно третиране (сепариране) на битови отпадъци, сключен между Община Русе и „Топлофикация Русе“ ЕАД“.

Инсталацията за сепариране на битови отпадъци е построена в местността „Под Ормана“ в имот частна общинска собственост от „Топлофикация Русе“, при условията на учредено в полза на дружеството ограничено, безвъзмездно и безсрочно вещно право на строеж. Предоставен е за безвъзмездно ползване и технически инвестиционен проект, всичко на обща стойност към 2012 г. около 200 000 лв. Изградените постройки и съоръжения остават в собственост на дружеството. На 19.11.2018 г., с 4 месеца закъснение, между Община Русе и „Топлофикация Русе“ е сключен окончателен договор за безвъзмездно сепариране на битови отпадъци.  Съобразно този договор дружеството се е задължило да предоставя услуги по безвъзмездно приемане и сепариране на всички битови отпадъци, генерирани на територията на община Русе, което е трябвало да допринесе за поетапното постигане на целите по чл. 31, от Закона за управление на отпадаците, в съответните срокове регламентирани от закона. Този договор може да бъде прекратен от „Топлофикация Русе“ не по-рано от 5 години от сключването му, тоест едва след 19 ноември 2023 г. При неизпълнение на договора „Топлофикация Русе“ заплаща разходите за депониране на битовите отпадъци.

Към днешна дата „Топлофикация Русе“ декларира НЕвъзможност да предоставя качествена и безплатна услуга по сепариране на отпадъците. Според тях, договорената безвъзмездност на услугата се явява пречка за модернизиране и повишаване на капацитета на Инсталацията, за да се постигнат заложените цели в договора, което е чисто техен проблем.

Предвид това Община Русе предлага прекратяване на безвъзмездния договор по взаимно съгласие. В безвъзмездния договор няма заложени способи за контролиране и оптимизиране на процесите.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Преди да бъде прекратен по взаимно съгласие безвъзмездния договор се налага да отговорите на следните въпроси:

1. Чия собственост ще останат изградените постройки и съоръжения по  договора за учредяване на безвъзмездното право на строеж, щом не е изпълнен пряко свързания с него договор за безвъзмездно сепариране на отпадъците?

2. Ако останат в собственост на „Топлофикация Русе“ тя ще заплати ли учреденото право на строеж и на каква стойност?

3. Община Русе ще търси ли обезщетение за забава по договора от 3 май  2016 г. за учредяване право на строеж върху общинска земя?

4. Община Русе ще търси ли неустойки за неизпълнение на задълженията по договора от 19 ноември 2018 г. за безвъзмездно сепариране на отпадъци и в какъв размер, включително и неустойки за предсрочното прекратяване на този договор?

Задавам Ви въпросите за обезщетението и неустойките, защото почетния  обвиняем, извинете почетния гражданин на Русе Пламен Бобоков дължеше неустойка в размер на 20 млн. евро за забава на строежа на Спортната зала и кмета Пламен Стоилов не само, че не ги потърси, но и възкликна „Как си представяте, че се вземат 20 млн. евро от братя Бобокови?“. Да не стане така, че и Вие да ни пита след време „Как се вземат обезщетения и неустойки от „Топлофикация Русе“?“

И последен въпрос: Ще търсите ли административна или наказателна отговорност от служителите, които не са заложили в безвъзмездния договор способи за контролиране и оптимизация на процесите за сепариране?

Мариян Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари