Как интрига между магистрати в Русе приключи с обезщетение от 150 бона за съдия

5
Николай Стефанов дал на заем 500 лв. на адвокат, той го натопил, че му иска подкуп
Николай Стефанов дал на заем 500 лв. на адвокат, той го натопил, че му иска подкуп Снимка: БГНЕС / архив

Николай Стефанов дал на заем 500 лв. на адвокат, той го натопил, че му иска подкуп

150 хил. лв. обезщетение от прокуратурата ще получи русенският съдия Николай Стефанов, който беше арестуван, обвинен, съден и оправдан за поискан подкуп от 500 лв. Това е равносметката от заплетения случай, а решението на Софийския градски съд може да се обжалва. Съдията е поискал 300 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди за 3-те години, когато е бил обвиняем и подсъдим, но колегите му от София осъждат прокуратурата само на половината.

Подкупът” от 500 лв. всъщност нито е поискан, нито е взет, а същата сума съдия Николай Стефанов е дал назаем на адвокат Свилен Стефанов няколко месеца по-рано и е настоявал да му бъде върната. Двамата са и главните герои в тази история. Другите са окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев, служители на ДАНС, майката на обвиняем за грабеж, който е защитаван от адвокат Свилен Стефанов, и още няколко магистрати от Русе, пише вестник 24 часа.

Всичко започва на 5 февруари 2015 г. Тогава криминалисти от Русе разкриват грабеж на момче, извършен ден по-рано. Оказва се, че злосторниците са негов братовчед и още двама негови приятели - всички непълнолетни. Въпреки че не е навършил 18 г., братовчедът на жертвата вече е осъждан за друг грабеж. Тогава са били в ареста. На 9 февруари майката на момчето отишла в прокуратурата, за да търси информация какво се случва се детето . Намерила наблюдаващия прокурор, който ѝ обяснил, че ще внесе искане за задържането му под стража, но има възможност и за споразумение, ако се върнат 35-те лв. на ограбеното дете. Минути по-късно чрез своя позната майката се свързва с адвокат Свилен Стефанов - бивш прокурор, напуснал системата след наказание от Висшия съдебен съвет заради пиянски скандал от 2008 г. Тогава той се напи в заведение, полицаи го откараха в изтрезвителя и бяха заплашвани от магистрата.

По време на разговора на майката с адвокат Свилен Стефанов се оказало, че той е в Съдебната палата. Видели се и се разбрали той да защитава детето . Направил справка за съдебното му минало, а в същото време разследващият полицай докладвал събраните материали по делото на прокурора. Пред кабинета на обвинителя вече чакал и адвокат Свилен Стефанов с предложение за споразумение на клиента си. Прокурорът предложил условна присъда от 1 г. и настаняване в интернат. Адвокат Стефанов обаче поискал пробация за времето на условната присъда. Майката на клиента му настоявала детето да не е в затвор или възпитателно училище. В крайна сметка се договорили осъденият да не излиза от вкъщи през нощта и да бъде следен с електронна гривна. Тогава наблюдаващият прокурор изразил личното си мнение, че при тези параметри на споразумението няма да има проблем, ако делото се падне на дежурния в момента съдия, но не бил оптимист, че ще стане, ако бъде разпределено на Николай Стефанов. “В последно време много се лигави с прокуратурата и връща неоснователно дела”, казал държавният обвинител, цитиран от свидетели на разговора. Тогава адвокат Свилен Стефанов обещал да говори с проблемния съдия и да го пита дали би одобрил споразумение с подобни параметри.

Потърсил го по телефона и съдията казал, че нищо не знае по случая, както и дали ще му бъде разпределено на него.

На обяд майката на грабителя и адвокат Стефанов се срещнали в заведение до Съдебната палата. Уговорили хонорара - 500 лв., от които 350 му били предадени веднага. Казал, че е подготвил споразумение и ако прокурорът и съдията се съгласят, синът ще бъде освободен. След това се върнал в кабинета на прокурора и подписали документа, който бил внесен в деловодството за одобрение от съдия. Това станало около 15 ч на 9 февруари. Междувременно Свилен Стефанов поел защитата и на друго от обвиняемите момчета срещу същата сума.

По това време съдия Николай Стефанов бил в зала и гледал дела по график. Между две заседания тръгнал към кабинета си. По коридора видял Свилен Стефанов, който чакал пред кабинет на прокуратурата. Той се приближил и му казал: “Абе, Николай, тия прокурори много те говорят тебе...” Подмятането учудило съдията и поискал подробности, но адвокатът му казал, че ще го направи по-късно.

Съдията Стефанов не бил в добри отношения с окръжния прокурор Георги Георгиев още от времето, когато бил в районната прокуратура. Според Николай Стефанов Георгиев му се обаждал по телефона, за да го пита защо не е одобрил някое споразумение или защо е върнал дело. Освен това преди време Георгиев преобразувал полицейско дознание в следствено дело, което засягало Николай Стефанов. Разследването било по жалба на съседите му срещу него за кражба на керемиди. Стефанов дори бил разпитван като свидетел, а накрая производството било прекратено, защото нямало липса на покривните елементи.

Около 16,15 ч на същия ден съдията Стефанов се обадил на адвоката със същата фамилия, за да разбере подробности от подмятането в коридора, че в прокуратурата много го говорят. Бил убеден, че като бивш прокурор адвокатът Стефанов много добре знае, че не е връщал дела без основание. На срещата извън Съдебната палата адвокатът му обяснил, че не може да бъде конкретен, но имало вероятност да възобновят делото за керемидите. Съдията Стефанов се ядосал и настоявал адвокатът да му каже кой говори тези неща. По време на този разговор магистратът напомнил на адвоката за 500-те лв., които му дал през май 2014 г.

Според обясненията на Николай Стефанов той го направил от съжаление, защото Свилен Стефанов не бил в особено приятен външен вид и твърдял, че негов клиент постоянно го преследвал и искал да му върне 1000 лв. от платен хонорар, а близките му отказвали да му дадат подобна сума. Николай Стефанов твърди, че два пъти преди това е напомнял на адвоката да върне задължението си, защото обещал да го направи за месец и половина - два, но това така и не станало. На срещата от 9 февруари Свилен Стефанов го уверил, че ще оправи дълга си, защото имал клиенти и очаквал плащания на хонорари. На раздяла адвокатът се поинтересувал дали при съдията е идвало делото за споразумението, но вторият не знаел за такова. През това време делото вече било разпределено на Николай Стефанов и било насрочено за 17 ч. Малко преди това Свилен Стефанов се срещнал с майката на клиента си и нейна приятелка, която го познавала отдавна. Обяснил, че има нов съдия по делото, който иска 1000 лв. По-късно става ясно, че смяна на докладчик няма. Преди време като прокурор разследвал приятелката на майката, а след това като адвокат я защитавал и се познавали добре. Точно тя се усъмнила в думите му, защото и друг път е искал пари под предлог, че са за някого от съдебната система, а после ги харчил за ядене и пиене по кръчмите.

Майката на обвиняемия за грабеж се притеснила, започнала да обяснява, че няма толкова пари, но ще направи всичко възможно да ги намери, само детето ѝ да не влиза в затвора. След това Свилен Стефанов я изпратил към Съдебната палата, където да чака да започне делото. На него Николай Стефанов одобрил споразумението за условна присъда със забрана за излизане нощем.

Два дни по-късно - на 12 февруари, съдията започнал упорито да търси адвоката по телефона, но той не отговарял. Свързал се с негов колега, за когото знаел, че са приятели и постоянно са заедно. Попитал го дали знае защо Свилен Стефанов не му вдига телефона и че е обещал да му каже нещо. Колегата на адвоката предал посланието.

Късно вечерта, малко след 21 ч, адвокат Свилен Стефанов се свързал по телефона с окръжния прокурор Георги Георгиев. Казал, че иска да съобщи за корупция в съдебната система. Георгиев първо помислил, че става дума за прокурор или следовател, и предложил веднага да се срещнат, но Стефанов обяснил, че може да изчака и до сутринта. Пожелал да говорят лично.

На следващия ден сутринта адвокатът вече е в кабинета на окръжния прокурор. Разтреперан и притеснен разказал, че го изнудват за пари. Обяснил, че бил защитник на обвиняем за грабеж, за споразумението, за притесненията на наблюдаващия прокурор, ако делото се падне при Николай Стефанов, как се е свързал със съдията, който му казал, че няма формална пречка за договорената условна присъда, но клиентът му вече е осъждан. “Ще го одобря това наказание, ама няма ли да почерпите за това?”, попитал Николай Стефанов. Тогава адвокатът казал, че е съгласен да почерпи след делото, да се видят някъде, да хапнат и да пийнат, но съдията отговорил с усмивка, че нямал това предвид, и го попитал няма ли да му дадат поне едни 1000 лв. Когато адвокатът му казал, че подзащитният му е непълнолетен, живее само с майка си, която получавала малка заплата, и че дори неговият хонорар не бил изплатен в пълен размер, съдията му казал, че при това положение няма да насрочи делото за този ден, а ще го разгледа на следващия, докогато имат време да съберат парите.

Адвокатът отговорил, че такава сума не могат да съберат по-рано от 14 дни, и гарантирал, че ще му даде 1000 лв., ако трябва, и от личните си пари. Тогава според разказа на адвоката пред окръжния прокурор Николай Стефанов се съгласил и насрочил делото за разглеждане. После разказал, че в следващите няколко дни съдията го търсил по телефона, но той не го вдигал и тогава започнал да звъни на други негови колеги, за да оправят парите. След това споделил с окръжния прокурор, че тези пари едва ли хората ще ги съберат и ще му ги дадат, за да ги предаде на Николай Стефанов за свършената работа, защото споразумението е одобрено и техният проблем е решен. Споделил, че той трябва да ги даде, иначе клиентите му ще получават сериозни наказания. Накрая Свилен Стефанов казал, че повече така не може да работи и иска да подаде официален сигнал и дори го носел със себе си с адресат Окръжната прокуратура. Георгиев обаче му обяснил, че си има вътрешни правила и според тях проверката по сигнали срещу магистрати се прави от ДАНС.

Още същия ден Георгиев свързал адвоката с агентите. Свилен Стефанов подготвил сигнала до ДАНС, председателят бил уведомен и дал зелена светлина на акцията. Въпреки че твърдял за 1000 лв. в сигнала си, адвокат Стефанов дал за белязване само 500 лв., защото толкова имал. Уредили си среща на 14 февруари, а агентите на ДАНС контролирали всичко изкъсо. Адвокатът се качил в колата на съдията. Планът бил там да му даде плика с маркираните 500 лв. Докато бил още вътре обаче, служителят на ДАНС извикал “Стой! ДАНС!”. Свилен Стефанов се измъкнал от автомобила и вътре останал само съдията. Закопчали го с белезници. Парите обаче не били предадени. Николай Стефанов известно време бил на тротоара. Извикани били и поемни лица. Те чули как задържаният извикал към адвоката: “Предател! Свилене, какво направи? Ти ме предаде! Къде са парите!” Повтарял, че Свилен Стефанов му дължи 500 лв. от няколко месеца, за което има показания от свидетели по делото, както и че го е натопил. На следващия ден Свилен Стефанов отнесъл плика с маркираните пари в ДАНС за демаркиране. По делото няма доказателства въобще да ги е носил със себе си по време на акцията. Не ставало ясно и защо са 500, при положение че исканата сума била 1000 за вече свършената работа.

Съдията е обвинен за опит да вземе подкуп чрез злоупотреба със служебно положение. Откаран е в ареста в София. 10 дни по-късно Апелативният съд го освобождава с гаранция от 1000 лв. - същата сума, за която адвокатът твърди, че е бил изнудван. Софийският градски съд като първа инстанция наказва съдията условно и с лишаване на права да упражнява юридическата професия за 3 г. Втората обаче го оневинява напълно, а решението е потвърдено окончателно от ВКС през 2018 г. Тогава Стефанов се връща на работа в съда и започва делото срещу прокуратурата за неимуществени вреди, което оценява на 300 хил. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари