Кабинетът работи върху сценарий за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“ без Русия

0
В момента такъв тече планов ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, но проблеми не са установени.
В момента такъв тече планов ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, но проблеми не са установени. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Енергийният министър отказа да даде прогноза какви ще са газовите запаси преди началото на зимата

Кабинетът работи върху изготвянето на цялостен сценарий за това къде и как ще могат да бъдат приложени алтернативни решения за следващия планов ремонт на АЕЦ „Козлодуй“, който е насрочен за средата на октомври. Това коментира енергийният министър Александър Николов по време на изслушването му в енергийна комисия в парламента. Той посочи, че вече е създадена работна група, която е изготвила и детайлен план за диверсификация на ядреното гориво от Русия. Планът се следва и първата му степен на реализация трябва да се случи след 2 години, пише Economic.bg

Най-важната функция за нас е да има устойчивост на системата. Факт е, че основната ни централа зависи от руски контрагенти, но ще се опитаме да запазим градивния тон, за да се гарантира енергийната стабилност на България“, коментира Николов.

Все пак той подчерта, че когато се появи възможност за намаляване на зависимостта, тя ще бъде приложена и това включва всички планови ремонти. В момента такъв тече на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, но проблеми не са установени.

За следващия планов ремонт обаче се търсят алтернативи, както и за съответните нужни резервни части. Идеята е подобни срещи да бъдат проведени с други държави в същото ниво и степен на риск и експлоатация на мощности, изградени от руски контрагенти назад във времето. Министърът конкретно посочи в това лице Чехия, но спомена, че срещи ще има и на ниво Европейска комисия.

Министърът обаче бе категоричен, че за всички необходими дейности, за които няма алтернативно решение, България няма да си позволи да затвори вратата за критичен контрагент независимо дали той е руски, или не“.

По отношение на много по-скромните газови запаси на България в сравнение с Европа, министърът посочи, че нагнетяването на хранилището зависи „изключително много“ от изпълнението на дългосрочни договори, какъвто например е този с „Газпром“. Николов обясни, че „Булгаргаз“ изпълнява всички договорни изисквания към руското дружество и пуска ежедневните си заявки, които обаче не се изпълняват.

С този аргумент Николов на два пъти отказа да отговори на какво ниво смята, че е реалистично да бъде запълнено хранилището до старта на зимния сезон. В момента то е наполовина на средноевропейското - едва 20.7%, а днес Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент официално се договориха, че до началото на зимата хранилищата трябва да са запълнени до минимум 80% от капацитета

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари