Изграждането на втория Дунав мост при Русе вече е с по-голяма яснота

2
Предвидено е съоръжението да бъде комбинирано, т.е. да включва 4-лентов автомобилен път и железопътна линия
Предвидено е съоръжението да бъде комбинирано, т.е. да включва 4-лентов автомобилен път и железопътна линия Снимка: Областна администрация

Съкращаване на времето за пътуване между централна гара Русе и една от началните станции на метрото в Букурещ до 48 минути бе обсъдено по време на среща днес при областния управител Борислав Българинов

 Идеята касае изграждането на втори мост над река Дунав при Русе и бе представена от Георги Георгиев, който председателства инициативен комитет за построяването на нов мост именно тук. Предвидено е съоръжението да бъде комбинирано, т.е. да включва 4-лентов автомобилен път и железопътна линия. Очаква се влаковете и автомобилите да преминават по моста със скорост не по-висока от 120 километра в час. Има два варианта за изграждането му – от западната или от източната страна на съществуващото съоръжение, като най-далечно това би могло да се случи малко преди Мартен. Колкото до метростанциите в столицата на северната ни съседка са разгледани вариантите спирка „Прогресул“ и гара „Берчени“.

Целта е новият мост да извежда директно на бъдещата магистрала Русе – Велико Търново, а също и да бъде неразделна част от един много по-мащабен проект. Става дума за автомагистрала „Дунав – Егея“ с обща дължина от 403 километра. Времето за пътуване с лек автомобил от Букурещ до границата ни с Гърция се очаква да бъде малко над три часа и половина, а за тежкотоварните автомобили приблизително четири часа. Обмислят се възможности по трасето да има и буферни паркинги, където при необходимост да изчакват камионите.

Трябва да направим всичко възможно за развитието на региона. Необходимо е да се работи активно, необходима е промяна в цялостния подход на работа.“, каза Българинов.

До края на месеца предстои подписване на споразумение за общи действия за поставяне на въпроса за изграждането на моста на преден план пред двете правителства и съответно стартиране на процедура. То ще бъде подписан между на Областна администрация – Русе и Окръжния съвет в Гюргево.

В срещата уставаха още заместник областният управител Синан Хебибов и почетният консул на Монголия в страната проф. Камен Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари