Липса на надзор бави ремонта на "Дунав мост"

1
Четворна разлика в ценовите предложения на 8-те кандидати
Четворна разлика в ценовите предложения на 8-те кандидати Снимка: БГНЕС / архив

Четворна разлика в ценовите предложения на 8-те кандидати

Липсата на фирма за строителен надзор бави започването на ремонта на "Дунав мост" между Русе и Гюргево, сигнализираха от транспортния бранш, предаде Mediapool.bg.

В края на ноември 2023 г. агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) избра обединението "Дунав мост" да направи ремонта на съоръжението.

В него влизат "ГБС - Инфраструктурно строителство" АД и русенската "Пътинженеринг" ЕАД. Договорът с тях за над 37 милиона лева без ДДС е подписан през януари 2024 г. Срокът за изпълнение е две години (730 календарни дни).

Ремонтът на моста ще се прави без да се спира движението по него. Трафикът през съоръжението е изключително натоварен и почти перманентно през годината се образуват километрични колони от тирове.

За ремонта на съоръжението има изработен технически проект. Проектното решение предвижда цялостна подмяна на асфалтовото покритие, както и на съществуващите предпазни огради с нови ограничителни системи.

За да започнат ремонтните дейности обаче трябва да има избран строителен надзор на обекта. В обществената поръчка са участвали 8 кандидати, като разликата в ценовите им предложения е четири пъти, показва регистърът на обществените поръчки.

Най-ниска цена е дало обединението "Надзор Дунав мост 2023" ДЗЗД. В него влизат фирмите "Геоксперт България" ЕООД и "Строй тех надзор" ЕООД. Тяхното предложение е 347 647 лева без ДДС.

Най-висока е офертата на обединение "ИПС - Дунав мост" - 1 329 575 лева без ДДС. В обединението участват фирмите "Ипсилон консулт" ЕООД, "Тест консултинг" ЕООД и "Консултантска инженерна група" ООД.

Прогнозната стойност на поръчката, определена от пътната агенция, е 731 325 лева без ДДС.

Ценовите предложения са отворени на 7 ноември 2023 г. и оттогава няма решение за избор на изпълнител. Най-вероятната причина за забавеното взимане на решение е четворната разлика в ценовите предложения на кандидатите и недостигът на достатъчно специалисти по обществени поръчки в пътната агенция.

За основния ремонт на първия мост над Дунав между България и Румъния се говори повече от 10 години.

Румънският участък на съоръжението беше ремонтиран през 2015 г. Румънците ремонтираха не само пътния участък, но и железопътния. Сега ние ще направим ремонт единствено на пътния участък, който е в лошо техническо състояние. Миналата година се наложи да бъде правен авариен ремонт заради дупки по пътното платно.

Неотдавна Европейската комисия съобщи, че дава 7 милиона евро за проучване на нов мост над Дунав между Русе и Гюргево.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари