Избраха новият Врачански митрополит

0
Изборът бе съобщен от Първо Светейшия патриарх Неофит
Изборът бе съобщен от Първо Светейшия патриарх Неофит Снимка: БГНЕС

Браницкият епископ Григорий е новият врачански митрополит, реши Св. синод на Българската православна църква преди минути след като проведе своя каноничен избор.

От общо 13 присъствали на избора в синодалния параклис „Св. цар Борис Покръстител”, той получи 13 от гласовете, научихме от 24 часа.

За съперника му еп. Йеротей не бе подаден нито един глас.Българският патриарх Неофит прогласи избирането на Григорий за нов член на Светия синод в качеството му на врачански митрополит.

Новоизбраният врачански владика е шестия поред след Възраждането. Очаква се още през тази седмица новия владика да поеме делата на епархията, която временно се управляваше от старозагорския митрополит Киприян след смъртта на дядо Калиник в края на декември м.г.

47-годишният еп. Григорий е роден в Ботевград и преди да приеме монашеството е завършил природо-математическата гимназия в града. В началото на 2014 г. бе един от двамата кандидати, избран от епархийските избиратели за Неврокопски митрополит, но при каноничния избор в синода надделя съперника му Мелнишкият Серафим. През септември същата година Григорий стана викарий на софийския митрополит, който всъщност по църковната традиция е патриарха Неофит.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари