Богословът Иван Желев: До средата на юли трябва да имаме избран патриарх

0
Той се въздържа да прави прогнози, кой ще бъде избран, но „трябва да е някой от по-опитните митрополите със стаж повече от 10 години“
Той се въздържа да прави прогнози, кой ще бъде избран, но „трябва да е някой от по-опитните митрополите със стаж повече от 10 години“ Снимка: Станислава Пирчева / БНР

Той се въздържа да прави прогнози, кой ще бъде избран, но „трябва да е някой от по-опитните митрополите със стаж повече от 10 години“

Сливенски митрополит трябва да се избере преди новият патриарх. Следващата седмица се събират 12-те митрополита в България, за да изберат наместник председател, който ще организира избора на новия патриарх. Това обясни в интервю пред БНР богословът проф. Иван Желев.

Той коментира сроковете и процедурите за избор на Сливенски митрополит и на глава на Българската православна църква.

Проф. Желев обясни, че Варненският митрополит Йоан не е избран, а по право заема този пост, глава на БПЦ, за 7 дни и по устав, „тъй като е старши член по дата на ставане на митрополит след четиримата.

Той автоматично поема този пост след смъртта на Неофит. До седмица Светият синод и сигурно ще стане в понеделник или вторник ще се съберат да изберат наместник председател, който през следващите 4 месеца трябва да ръководи заседанията на Светия синод и да изпълнява функциите на патриарх докато се проведе този избор“, каза проф. Желев.

Той се надява, че в рамките на 4 месеца, срокът изтичат на 13 юли, е възможно да се избере патриарх.

Може и Йоан да бъде избран, „но това ще решат 12-те митрополита, които са в България, защото две катедри са празни – Сливенската и Софийската. „Американският митрополит си е в Ню Йорк и тези 12 ще решат кой да води църквата от идния вторник“, уточни богословът.

Той се въздържа да прави прогнози, кой ще бъде избран, но „трябва да е някой от по-опитните митрополите със стаж повече от 10 години“.

Няма да е американският, който е с най-много стаж, защото е далече и не иска да се занимава с такива дела в България. И идват другите – Ловешкият, Гавраил, Пловдивският, Николай, Търновският, Григорий, Варненският Йоан, Русенският Наум, горе-долу там ще се съсредоточи избора на митрополитите. И избраният ще ръководи избора на патриарх“, каза проф. Желев.

Той е категоричен, че първо трябва да се избере Сливенски митрополит, защото вече 2 месеца текат от смъртта на Йоаникий и „според устава и каноните, не трябва повече от 3 месеца да остава една катедра без епископ“. Този срок изтичат в началото на април, след като на 18 февруари изборът бе касиран.

Трябва да бъде избран Сливенски митрополит в рамките на 3 месеца“, категоричен е проф. Желев. Той се надява „глупостта със злоупотребата на устава, да не се допускат миряни да гласуват“ да не се повтори.

Вселенският патриарх Вертоломей ще води утре опелото на българския патриарх Неофит, защото е първият по чест и е нормално да оглави опелото, коментира богословът.

Руският патриарх естествено, че няма да дойде, защото няма да му предоставят виза и няма да го пуснат властите, защото го свързват с руската държава. Редно е да има техен представител, защото всички църкви скърбят за патриарх Неофит“, допълни проф. Желев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари