Иван Христанов: На пункт Капитан Андреево е брутално. Признавам, че ме е страх

4
Но това в края на краищата не отслабва решимостта ми да си свърша работата, заяви зам.-министърът на земеделието
Но това в края на краищата не отслабва решимостта ми да си свърша работата, заяви зам.-министърът на земеделието Видео: Светломир Стоянов

Не мога да въздействам на органите да ме освободят, обяснява зам.-министърът на земеделието проверката на КПКОНПИ за съдружието му в инвестиционен фонд след заемане на държавна длъжност

"Признавам си, че ме е страх, но това в края на краищата не отслабва решимостта ми да си свърша работата".

Това заяви в интервю за “Биволъ” ресорният зам.-министър на земеделието Иван Христанов (ПП “Продължаваме промяната”), отговарящ за дейността на Българската агенция по безопаност на храните (БАБХ). Говорим с него за скандалите на ГКПП „Капитан – Андреево“ и кой ще печели от фитосанитарния контрол на хранителните стоки на влизане в България от Турция.

„Предполагам, че ако нещо би станало, държавата няма да се поколебае да потърси сметката на виновните“.

Аз съм брънка. Тук вече не става въпрос аз или Даскалов или Х, Y и Z има тази воля“, казва зам.-министърът, на въпрос готов ли е да прави реформи при опитите за подкупи и заплахи.

„Изразена е категорична държавна воля да бъде възстановен реда“.

По думите на Христанов това означава „да бъде премахната схемата, да бъдат затворени чадърите и държавата да встъпи в критичната си функция

Категорично е според него, че по време на управлението на Бойко Борисов властта е бетонирала монопола за фитосанитарен контрол в една съмнителна фирма, наследена от другата, свързана с първата чрез едно и също лице:

„Държавата е правила всичко възможно да гарантира монопол на тази граница”

„Не мога да Ви отговоря“, каза Христанов по повод това дали се разследват връзките между действащия наемател на фитосанитарния контрол – фирмата „Евролаб 2011“ с номиналния собственик Васил Димитров и тази на предишните собственици – „Интерпред Интерлогистик, работила на пункта от 2011 г. насам.

Зам.-шефът на земеделското ведомство признава, че дългогодишните „схеми“ на ГКПП „Капитан Андреево“ може да са сред причините да не сме допускани в Шенгенското пространство вече 15 години.

„Тук мога да гадая, че е било един от факторите – имало е някакъв принос, но колко е важен факто и колко е съществен приноса, честно казано, не мога да дам оценка“, казва Христанов.

Не е имал времето да обследва целия въпрос за Шенген и съответно да оценява тежестта на всеки един фактор, който е спирал приемането на България:

„Но надявам се, след като свършим тази работа там, поне този елемент ще отпадне и ще се фокусираме върху останалите“.

Иван Христанов отрече също така да има почва за проверката му от страна на КПКОНПИ по анонимен сигнал.

„Този сигнал е абсолютно безпочвен, бих казал дори интересен“.

Моите задължения са ясно разписани, а при подобни казуси се е произнасял Конституционният съд – и обхвата и обема на моите задължения аз съм ги изпълнил“, твърди зам.-министърът.

Оттам-нататък за всякакви други неизпълнения аз не съм укорима страна, защото аз не мога да въздействам на органите, които трябва да ме освободят, да го направят“, поясни Христанов.

Аз не поддържам бизнес-отношения, не се явявам на общи събрания, не се срещам с бизнес-среди, свързани с тази фирма, тя е инвестиционен фонд, напълно съм се оттеглил от дейността и не инвестирам никакво време в нея“, казва още той.

Това е в противоречие на начина, по който аз виждам света: когато човек се отдаде на държавна дейност, трябва да се отдаде на държавната си дейност“.

По думите му, нито една от компаниите в които е бил собственик, съдружник или член на борда, не оперира в сектора на земеделието, за да има съмнения за евентуален конфликт на интереси:

„Аз имам земя на село, където ми е къщата, но не я обработвам – някакви хора там си я косят“.

*Николай Марченко е журналист, специализиран в икономически и международни теми Работил е във в.“Сега“, бизнес портала LiveBiz.bg. Бивш кореспондент в София на авторитетния руски в.“Коммерсантъ“. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари