Иван Гешев: Фалшива новина е, че Прокуратурата подслушва

0
Главният прокурор ще си наеме частна фирма да го охранява, ако му бъде свалена държавна охрана
Главният прокурор ще си наеме частна фирма да го охранява, ако му бъде свалена държавна охрана Снимка: БГНЕС / Архив

Главният прокурор ще си наеме частна фирма да го охранява, ако му бъде свалена държавна охрана

Иван Гешев заяви пред Комисия по конституционни и правни въпроси, че ще си наеме частна фирма да го охранява ако му бъде свалена охраната. Така той коментира идеите на "Има такъв народ" за законови промени, с които неговата държавна охрана да бъде свалена, предаде БНР.

"Аз няма притеснения, вярвайте ми. Ако българският главен прокурор се притесняваше и ако прокуратурата се притесняваше, нямаше да направи това нещо, което прави през последните четири години - да се изправи срещу най-сериозните хора и най-опасните в тази страна. Нямам никакви притеснения".

Ива Митева: Иван Гешев трябва да бъде изваден от списъка с лицата, охранявани от НСО

"До колкото ми е известно, всички главни прокурори в редица страни се охраняват от държавата. Не мога да ви кажа защо, но може би защото изпълняват тази длъжност. А отделно по закон, в НСО, и в МВР и в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, съществува такава правна възможност".

"Ако вие преценявате, че аз не следва да бъдат охраняван - поради някакви лични причини, харесване или нехаресване, или смятате да проявите някакво отношение, надявам се да не е лично към мен, аз няма нищо против. Вие сте в Народното събрание, променете закона, отменете всякакви възможности, това за мен не е проблем".

Главният прокурор не отговори конкретно на въпрос дали са били подслушвани протестиращи със СРС. Отново изтъкна, че той не наблюдава досъдебни производства.

"На всеки практикуващ юрист в областта на наказателното право му е ясно, че едно досъдебно производство може да бъде образувано - примерно за хулиганство или за нещо друго, в неговия ход да се разкрият доказателства за друго престъпление. Такъв явно е случаят в това дело, съдейки от изявлението, между другото има го в YouTube, на административния ръководител на Специализираната прокуратура. Има прессъобщение и всеки може да го прочете - колко човека са привлечени към наказателна отговорност".

"Сега, дали колко са подслушвани, колко не са били подслушвани, пак казвам фалшива новина е, че Прокуратурата подслушва. Прокуратурата е заявител и спазва стриктно Закона за специалните разузнавателни средства. Всички става с разрешение на съответния съдя и това се случва поради законово причини, уредени от закона", посочи Иван Гешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари