Ирина от Русе има втори рожден ден, след операция в Детската хирургия във Варна

0
Това е най-големият подарък, който животът ми е давал, сподели майката на момиченцето
Това е най-големият подарък, който животът ми е давал, сподели майката на момиченцето Снимка: БНР

Това е най-големият подарък, който животът ми е давал, сподели майката на момиченцето

Основен ремонт на двете операционни зали на детската хирургия в МБАЛ "Св. Анна"-Варна се провежда в момента. Обновяването на хирургичния блок е дългоочаквано от екипа на отделението. То е били отложено заради пандемията. В края на миналата година, когато се възстановява плановият прием, ръководството на болницата дава картбланш за започване на ремонта, който е започнал в началото на декември и се очаква да завърши до месец. Подновяват се изцяло покритията - те ще са антимикробни, ще има специална противохлъзгаща подова настилка, а за стените от материали, подлежащи на постоянна дезинфекция. Предвидено е в операционните да има лед екрани, на които ще "въртят" изображения, които да радват децата. Там картини не може да има, заради изискването за стерилност и постоянната дезинфекция. Коридорите и чакалнята, обаче са били изрисувани миналото лято, от ученици на Хуманитарната гимназия с изображения на герои от актуални анимационни и игрални детски филми. Това разказаха за Радио Варна д-р Румен Христов - началник отделението по Детска хирургия и старшата сестра Дора Василева.

Близо 700 деца са лекувани в отделението през 2022 г., две трети от тях са претърпяли и оперативна интеренция, каза още д-р Христов. В детската хирургия в МБАЛ "Св. Анна"-Варна се лекуват и оперират по спешност и планово хиляди новородени бебета и деца от цяла Източна и Североизточна България, вкл. от Русе, Шумен и Търговище, а през последната година и деца-бежанци от Украйна.

Адриана Желева: Срещата ми с екипа на детската хирургия в МБАЛ "Св. Анна" - Варна, е най-големият подарък, който животът ми е давал

"Връщайки се назад си давам сметка, че срещата ми с екипа на детската хирургия в МБАЛ "Св. Анна" - Варна, е най-големият подарък, който животът ми е давал. Благодарение на тях детето ми е живо и здраво вече седем години след нашата среща! Тогава, след неуспешно лечение в Русе, д-р Румен Христов оперира дъщеря ми Ирина, която тогава беше на 5 г. Операцията на 9-ти ноември ѝ спаси живота, беше дълга 4-часова, няма да забравя от 12:00 часа на обяд до 16:00ч. следобед." Това разказа г-жа Желева и допълни, че оттогава 9-ти ноември е вторият рожден ден на Ирина. "На този ден винаги се обаждам на д-р Христов да му благодаря, че детето ми вече 7 години след неговата намеса е живо и здраво. Мога да кажа само най-хубави неща за екипа на детската хирургия в МБАЛ "Св. Анна"-Варна. Не съм подозирала, че може да има такова отношение в България, честно казано, сподели още майката от Русе. Когато разбрах за кампанията на сдружение "Аз Вярвам и Помагам" за 2023 г., започнах да търся спомоществователи от град Русе, защото знам, че д-р Христов е помагал и на други деца от Русе, а също и на деца от цяла Североизточна България."

На дооборудването на операционните с техника високо поколение Сдружение "Аз Вярвам и Помагам" реши да посвети новата си кампания за 2023 г. за събиране на капачки и жълти стотинки. В емоционално видео във фейсбук страницата си те обявиха: "Помогнете ни да съберем 500 000 лв. и #каузаполовинмилион 200 000 лв. от тях ще използваме в помощ на отделението по Детска хирургия за закупуването на животоспасяваща медицинска апаратура и оборудване! Подновяват се изцяло покритията - те ще са анимикробни, ще има специална противохлъзгаща подова настилка, а за стените ще са от материали, подлежащи на постоянна дезинфекция. Предвидено е в операционните да има лед екрани, на които ще "въртят" изображения, които да радват децата. Там картини не може да има, заради изискването за стерилност и постоянната дезинфекция. Коридорите и чакалнята, обаче са били изрисувани миналото лято, от ученици на Хуманитарната гимназия с изображения на герои от актуални анимационни и игрални детски филми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари