Йордан Маджунков: Вярвам, че Кирил и Асен ще следват българския интерес, а не на чужди посолства

0
Интервю с бъдещия депутат - програмист и лауреат на националните олимпиади по физика и информатика
Интервю с бъдещия депутат - програмист и лауреат на националните олимпиади по физика и информатика

Интервю с бъдещия депутат - програмист и лауреат на националните олимпиади по физика и информатика

Новосформираната формация на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" стана безспорен победител на отминалите парламентарни избори. Това се случи напук на предвижданията на социолозите, които предвещаваха победа на ГЕРБ. За да сподели на какво се дължи този успех, както и за приоритетите на формацията и доколко тя ще бъде независима от външни фактори, бъдещият депутат Йордан Маджунков е поканен на интервю с Тодор Беленски за Actualno.

Той е програмист и лауреат на националните олимпиади по физика и информатика.

Г-н Маджунков, защо решихте да влезете в политиката?

Политиката засяга всеки един човек. Мога да дам и пример. През 2020 година, когато започна COVID кризата и наложения локдаун, видяхме как пряко ни засяга кой е на власт. Много мои приятели, които преди това никога не се бяха интересували от политика, започнаха именно поради тази причина.

Как от "Продължаваме промяната" спечелихте сърцата на хората?

Успяхме да спечелим хората с позитивна кампания. Една от нашите стратегии беше да не плюем и обиждаме никого, а да обясним какво ние бихме направили, как бихме променили нещата. Освен това, на улицата посрещахме хората с усмивка, изслушахме им проблемите, стараехме се да имаме младежка позитивна енергия. Имахме и добра онлайн кампания. Направихме и лекции какво ще направим по сектори. Това е един невероятен формат, който спечели много хора и даде публичност и яснота на това, какво смятаме да направим, когато имаме тази възможност.

Какви са вашите приоритети?

Първият ни приоритет е нулева корупция. Затова и листите са съставени от такива хора. Хора, които са млади и успешни, с изградена кариера и могат да се реализират и извън политиката. Това обяснява и защо аз се озовах в политиката, въпреки че съм математик, физик и програмист. Идентифицираха ме, намериха ме и ме поканиха. Имам кариера извън политиката и във всеки един момент мога да се върна към нея при необходимост и не смятам да правя компромис с корупцията.

Възможна ли е изобщо нулева корупция?

Ако трябва да съм реалист - това е много трудно. Няма как на всяка едно ниво да бъде спряна. Важно е да се овладее на високо ниво в огромните ѝ мащаби. Нашата цел е да я овладеем на ниво държава. Процесът е бавен и ще отнеме много време.

С кои партии очаквате да си взаимодействате?

Вчера си направих една комбинаторика в моя офис. Единствената възможна е коалиция между "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и Демократична България, които са нашият т.нар. естествен партньор. Просто математически всичко друго е невъзможно. В тази посока в момента се водят преговори, чиито резултат тепърва ще разберем.

Върху какво ще се обедините и не са ли твърде много различията?

От една страна наистина има много различия. Обединението трябва да дойде от общи приоритети и политики. На първо място какво искаме да се постигне и после кои са хората, които ще го извършат. Това го дискутират лидерите на партиите, като аз нямам участие в обсъждането и изчаквам да видя резултата.

Какво бихте направили, ако ви се обадят от чуждо посолство, за да лобират за някакъв външен интерес?

Това е много интересен въпрос. Много зависи от посолството и интереса. Има ситуации, в които той съвпада с българския интерес и не виждам нищо лошо да си партнираме с други държави. Ние все пак сме членове на ЕС и НАТО, поели сме ангажименти в тези организации и ги спазваме. Това е част от играта. Ако това не кореспондира с българския интерес, вероятно ще се обадя на моите лидери. Но обикновено това не се случва по този начин, поне според мен. Никой не таргетира на по-ниско ниво в партията. Това се случва на ниво лидери. И не си представям да се случва с телефонни обаждания. Имам доверие на Кирил и Асен, че ще сложат на първо място българския интерес и съм заложил името и кариерата си на това.

Приемате ли да има принудителен елемент във ваксинацията срещу COVID-19?

Не приемам да е задължителен. Това, което смятам, че трябва да направим на първо време е да си отговорим на въпроса защо масово самите български лекари не са ваксинирани? Защото обикновено хората питат своя личен лекар дали да се ваксинират и когато му бъде отговорено да изчака, човекът не се ваксинира, защото има доверие на личния си лекар. Не мисля, че тук проблемът е в обикновения човек, а в личните лекари. Защо те са на това мнение? Може би не са достатъчно информирани, а може би имат основание? Това е нещо, за което трябва да се говори, да има дебат между експерти в сферата. Да стигнат до консенсус, да убедят личните лекари в България, а оттам и обикновения човек. Това за мен е разумният подход, а не чрез вменяване на задължение.

Ако има гласуване в парламента "за" и "против" зелените сертификати, вие как бихте гласували?

Зелените сертификати вече съществуват и ние не можем да ги отменим, защото те идват от ЕС. Въпросът е за тяхното задължително изискване на определени места. Ако се стигне до такова гласуване, каквото аз не вярвам да има в законодателен орган, аз вероятно бих гласувал "против", защото е много трудно за прилагане и контрол. Аз самият съм ваксиниран и имам зелен сертификат, виждам какъв е контролът на местата, където той се изисква и контролът не е на достатъчно ниво, за да има реален ефект. В този смисъл мярката е малко излишна.

Личната ви кауза в политиката?

Имам желание да ангажираме повече българи в политиката, но нямам идея как точно да се постигне това. На последните избори 6 от 10 българи избраха да не гласуват. Ние сме първа политическа сила с 1 от 10 българи, които имат право на глас. Това за нас е чудесен резултат, но генерално не говори добре за системата.

Каква е причината за тази ниска избирателна активност?

Много е комплексна и всеки има собствени причини, но се усеща една голяма апатия в българите. Те вече тотално са загубили вяра в политическата система и донякъде затова ни гласуваха такова доверие. Защото идваме с обещанието, че ще променим нещата. Надявам се на следващите избори резултатът ни да е още по-висок, защото сме си свършили работата и сме спечелили доверието на още повече хора. Българинът е спрял да вярва на думи и иска да види действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари