Интерпол иска задържането на още четирима българи

0
Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на извънредно изявление във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев
Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на извънредно изявление във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев Снимка: БНР

Днес, преди час и половина, от министерството на вътрешните работи постъпиха документи от Интерпол-Вашингтон, които изискват временното задържане на още 4 български граждани - двама мъже и две жени.

Задържането се претендира на същите основания по каквито се претендира и за задържането на Желяз Андреев.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на извънредно изявление във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев.

Цацаров посочи, че не може да даде лични данни за лицата, но посочи че исканията са за временното им задържане

Лицата са установени и са на територията на град София.

При развитието на фактите до момента, при наличието на изводите на Окръжен съд Добрич , и след обсъждане стигнахме до извода, че на този етап прокуратурата не следва да пристъпва към задържането на тези лица, каза главният прокурор.

Сотир Цацаров е изправил писмо до министър Цецка Цачева, в което излага фактите, и предлага да бъдат инициирани консултации по всеки конкретен случай.

Консултациите, така както са залегнали в договора, би следвало да се проведат на експертно ниво.

Моето решение като главен прокурор, преди да минат тези консултации, е лицата да не бъдат задържани, заяви Сотир Цацаров.

Между България и САЩ е действал от 1924 г. довогов за екстрадиция, през  2008 година  е рафитифицар нов договор, припомни главният прокурор.

По думите му процедурата предвижда, че при постъпване на искане или молба за временно задържане на лице прокуратурата е длъжна да предприеме определени действия.

Окръжният прокурор е задължен да внесе в съобветния окръжен съд искане за временно задържане. Договорът не дава право на избор на прокуратурата, посочи главният прокурор.

Спрямо лицето Желяз Андреев на 7 парил е постъпило искане, подадено по каналите на Интерпол. Искането е за времено задържане с цел арест и последваща екстрадиция. Той е бил задержан до 72 часа, припомни Цацаров.Окръжен съд Добрич, се е произнесъл по искане на окръжния прокурор. Съдът е взел най -леката мярка  - подписка.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари