Желяз Андреев няма да бъде задържан

0
Това се разбраха на среща в Министерския съвет главният прокурор Сотир Цацаров и американският посланик Ема Хопкинс
Това се разбраха на среща в Министерския съвет главният прокурор Сотир Цацаров и американският посланик Ема Хопкинс Видео: БГНЕС

Желяз Андреев и останалите четирима български граждани, за които САЩ поискаха екстрадиране, няма да бъдат задържани, стана ясно след среща на главния прокурор Сотир Цацаров и американския посланик Ерик Рубин.

"По наше разбиране не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата по казуса „Желяз Андреев”. Липсва изискуемата по договора за екстрадиция европейска заповед за арест двойна наказуемост, липсват и предпоставките по силата, на които могат да бъдат предавани български граждани. Според нас тези хипотези не са налице и шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд според нас е минимален." 

Това каза в Министерски съвет главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

"Току що при министър-председателя се проведе среща, в която освен него, участва посланикът на САЩ и ние с министъра на правосъдието. Както е известно, основната тема на разговорите в момента е свързана с исканията за екстрадиция на българските граждани към САЩ. Завчера и вчера тези процеси са продължили. Започнаха консултациите, съобразно чл. 20 от Договора между България и САЩ за екстрадиция. Консултациите са водени от една страна от представители на Департамента за правосъдие на САЩ и американски прокурори и представители на Министерството на правосъдието и прокурори от ВКП. Първият резултат е налице. Съобразно действащия договор, чл. 11, в неотложни случаи всяка от молещите страни, може да поиска временно задържане за срок до 60 дни. Както е известно, към момента такова задържане е било поискано по отношение на българския гражданин Желяз Андреев и то е било отказано от Добричкия окръжен съд. В същото време обаче, на същите основания, за още четирима български граждани такова искане е направено и към настоящия момент прокуратурата не е пристъпила към неговото изпълнение”, добави Цацаров.

В резултат на проведените разговори, американската страна ще приеме, че не се касае за неотложен случай. Няма да се пристъпва към задържането на лицата.

Вторият етап е свързан с това, че в определен срок при така направените искания, би следвало да пристигнат и искания за екстрадиция по същество със съответни придружаващи документи. За да сме съвсем открити пред американската страна, както в хода на консултациите, така и днес изложихме всички свои съображения, обясни Цацаров. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари