Игралната индустрия: Предлаганите от Симеонов промени в хазарта са лобистки

0
Затварянето на казината ще ощети държавния бюджет, твърдят от БТАПОИИ
Затварянето на казината ще ощети държавния бюджет, твърдят от БТАПОИИ Снимка: БГНЕС

От Българската търговска асоциация на производителите и организаторите на игралната индустрия (БТАПОИИ) се противопоставиха на предложените промени в Закона за хазарта, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Общо 638 казина и игрални зали трябва да затворят до 2025 г., ако промените, внесени от НФСБ на Валери Симеонов, в Закона за хазарта се приемат. Промените бяха внесени вчера в деловодството на парламента. Предвижда се казина и игрални зали да има само по границите, което включва и курортите по морето, както и в хотелите с пет звезди.

Ето какво гласи позицията:

"Считаме, че практиката да се внасят в парламента законопроекти без да бъдат подложени на предварително обсъждане със сектора не е в интерес на всички участващи страни. Като Асоциация, която представлява сектора, смятаме, че във всяка правова държава най-важен е балансът между всички заинтересовани страни, които трябва да имат свободата да изложат своите аргументи по предложени проектозакони. Това дава възможност внимателно да се оценят възможните ефекти, както върху индустрията и участниците в нея, които са сред крупните работодатели в страната, така и върху държавния бюджет. Считаме, че предложения от ГЕРБ законопроект отстранява някои систематични неясноти в прилагането на действащия закон, като допълва и за първи път изброява подробни мерки за защита на потребителите от развиването на хазартна зависимост.

Подкрепяме и навлизането на държавата чрез държавното предприятие Български Спортен Тотализатор като равноправен участник на пазара на онлайн игри, в частност онлайн казино, но считаме, че текстът (§2 от проектозакона), с който това се регламентира, създава неясноти и възможности за различни интерпретации (в това число, че държавата, в системното изброяване на участниците на този пазар, е единствен участник) и следва да се прецизира. Предложеният от народния представител Валери Симеонов законопроект, който предвижда постепенно затваряне на игралните зали в България в рамките на 5-годишен период, ще има последици, които би следвало да се отчетат. Световният опит показва, че подобни ограничения водят до загуба на работни места и създаване на предпоставки за развиване на нелегален хазарт, който не може да бъде ефективно контролиран и в крайна сметка водят до загуби за държавата.

Подобен лобистки текст отнема свободната стопанска инициатива и създава предпоставки за концентриране на бизнеса в определен кръг лица, собственици на луксозни хотели. Подходът, при който не се прави пълна и обстойна оценка на ефекта от предприети действия върху индустрията и върху държавния бюджет, не е ползотворен и съществува сериозен риск от създаване на предпоставки за негативни последици в обозримо бъдеще. Ограниченията, предлагани в законопроекта на Валери Симеонов, ще доведат до експоненциално намаляване на приходите в държавния бюджет от данъци върху хазарта и ще създават условия за развитие на нелегален хазарт, което изисква насочването на сериозен държавен ресурс към правоприлагащите органи за справяне с този проблем.

БТАПОИ ще изготви и внесе в Народното събрание становища и по двата законопроекта, като в тях ще включи и предложенията си за промени."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари