И Румъния спира ваксинирането със спорната партида на АстраЗенека

0
Разследват смъртта на двама мъже в Сицилия след поставяне на ваксина от тази партида
Разследват смъртта на двама мъже в Сицилия след поставяне на ваксина от тази партида Снимка: ASSOCIATED PRESS

Италианските здравни власти наредиха изтегляне от употреба на партида на ваксината АстаЗенека след смъртта на двама мъже в Сицилия

Румънските власти временно преустановиха ваксинирането срещу КОВИД-19 с дози от партида на АстраЗенека като изключителна превантивна мярка, докато трае разследването на смъртните случаи в Италия, но продължават да използват други дози ваксина на същия производител, съобщи националният здравен комитет, цитиран от Ройтерс.

Италианските здравни власти наредиха изтегляне от употреба на партида на ваксината АстаЗенека след смъртта на двама мъже в Сицилия, които наскоро са били ваксинирани, съобщи днес запознат източник.

Румъния обяви, че е спряла използването на препарат от въпросната партида, която Италия разследва, и добави, че в началото на февруари е получила 81 600 дози и досега е използвала 77 049 от тях.

Препаратът от партидата няма да бъде използван до произнасянето на Европейската агенция по лекарствата след края на разследването.

В изявление националният комитет, отговарящ за ваксинирането срещу КОВИД-19, каза, че решението е взето като изключителна предпазна мярка, без в

Румъния да са налице научни аргументи, които да го оправдават.

Решението да се постави под карантина съответната партида е взето изключително въз основа на случилото се в Италия, посочи комитетът.

Румъния, която има 20 милиона население, вчера регистрира 5236 случаи на зараза - най-голям брой от началото на годината.

Над 1,1 милиона румънци са били ваксинирани поне с първа доза на препарат на Пфайзер/Бионтех, Модерна или АстраЗенека.

Припомняме ви, че в България ваксинирането с дози от спорната партида продължава, въпреки смъртен случай на жена, за който вчера съобщи по време на брифинга здравният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари