Богдан Кирилов: ЕАЛ не препоръчва блокиране на партидата от AstraZeneca

0
Няма опасност, уверява шефът на Агенцията по лекарствата у нас
Няма опасност, уверява шефът на Агенцията по лекарствата у нас Снимка: БГНЕС

Няма опасност от партидата ваксини на "АстраЗенека" за коронавирус, която беше блокирана в Австрия след смъртен случай.

Това заяви по време на брифинга днес шефът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, предаде 24 часа. До проверката се стигна, след като преди седмица в Австрия почина жена, ваксинирана с препарата.

Партидата съдържа общо един милион дози. Според Европейската агенция по лекарствата няма данни смъртният случай да е настъпил заради непосочени в листовката на ваксината странични реакции.

В България пратката е получена на 12 февруари и почти всички дози ваксини от нея вече са приложени, допълни Кирилов. По думите му няма информация за получени странични ефекти у нас, различни от описаните в листовката на препарата: грипоподомни симптоми, локална болка и оток в мястото на поставената ваксина. Ниска е честотата на проявените странични реакции у нас, обобщи още Кирилов.

"Вчера е бил извършен анализ от Европейската агенция по лекарствата и изводът е, че няма доказателства за причинно-следствена връзка и не се препоръчва държавите да блокират тази партида, която е доставена в 17 държави, сред които и България. На 12 февруари са получени 31 200 дози у нас, които са били поставени", отчете Кирилов.

"И в България има смъртен случай след поставяне на такава ваксина", обяви здравният министър. "Нямаме доказателства, че ваксината е причинила смъртта на жената, няма опасност", уверява Ангелов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари