Христо Иванов: Трябва да се ребалансира сектора на службите

1
Така ще има гарантиран парламентарен контрол върху него, счита съпредседателят на "Демократична България"
Така ще има гарантиран парламентарен контрол върху него, счита съпредседателят на "Демократична България"

"Форматът на подписване на споразумението - на база на двустранни споразумения, е нещо, което ние предложихме. Това отразява логиката на формиране на тази конструкция - има мандатоносител, който е формирал коалицията на базата на двустранни преговори. Мандатоносителят договаря условията, при които получава подкрепа от конкретната друга политическа формация".

Това поясни пред БНР Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" и председател в оставка на "Да, България".

Според него това управление ще е трудно и може да се окаже с преходен характер:

"То ще бъде конструкция - изключение, която да е мост между епохата на Бойко Борисов и новата политическа конструкция. Това може да се случи след местните избори. Основната характеристика на това управление е, че е първото след Бойко Борисов. Тепърва ще проличи какъв ще е новият политически пейзаж. Затова говоря за преходен характер".

Във връзка с избора на министри Иванов посочи, че мандатоносителят, за да постигне мнозинство, се е налагало да приема щети.

В предаването "Политически НЕкоректно" Христо Иванов коментира още:

"Ако съветниците в министерствата са държат като надзорници без полезна функция, един политически кабинет има начини да ги изолира. Нашата стратегия ще бъде това да са полезни хора, полезни като координатори между екипа и нас, с оглед на формиране на общо съгласие по политики. Министърът Х не може сам да си прокара дневния ден през парламента".

И подчерта също: "Тук и сега трябва да реформираме прокуратурата, това е приоритет, за който няма да се съгласим да бъде отменен и оставен за по-късно".

"Реформата на службите е изключително важен приоритет за нас. Разбираме, че по време на служебното правителство трябваше да се направят смени в условие на спешност. Назначаване на постоянни титуляри от служебно правителство според нас не беше добра идея. Трябва да се ребалансира сектора, за да има гарантиран парламентарен контрол върху него".

Интервюто с Христо Иванов можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари