Христо Иванов: Пазим коалицията, не допускаме сепаратистки действия

1
В коалицията ПП-ДБ смятат, че сътрудничеството между тях трябва да продължи, защото имат по-голяма цел
В коалицията ПП-ДБ смятат, че сътрудничеството между тях трябва да продължи, защото имат по-голяма цел Снимка: Facebook

В коалицията ПП-ДБ смятат, че сътрудничеството между тях трябва да продължи, защото имат по-голяма цел

"Пазим коалицията, не допускаме никакви сепаратистки действия. Изказвания в тази посока са интриги". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той бе потърсен за коментар относно решението на "Продължаваме промяната" да не подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ, както и за заявката на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че иска коалиция, която предпочита да бъде с "Продължаваме промяната - Демократична България", но е готов и на други варианти, предаде Дневник.

Вчера беше обявено, че първите изявления на лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" след предсрочните парламентарни избори, на които коалицията остана втора, ще бъдат на съвместна пресконференция, без да бъде посочен ден. Те трябваше да коментират причините за загубата на първото място, което социолозите им отреждаха по време на кампанията. И да очертаят възможностите за съставяне на редовно правителство, тъй като по конституция ще имат правото да направят опит за кабинет, но ще се нуждаят от подкрепа, защото разполагат с едва 64 от нужните 121 гласа в Народното събрание.

Няколко часа след съобщението за съвместната изява Кирил Петков и Асен Василев обявиха самостоятелно пред медиите отказа да обсъждат всякаква форма на сътрудничество с ГЕРБ след среща на Националния съвет на партията си. Днес пресконференцията все пак беше насрочена - за петък (7 април). Дотогава трябва да минат заседанията на ръководствата на трите формации от "Демократична България" - "Да, България", ДСБ и "Зелено движение", които да дадат оценка на изборите и мандат на лидерите си за какъв тип управление могат да търсят съгласие. Засега и от трите формации отказват да коментират какъв мандат се очаква да получат ръководствата им.

Недоволство заради резултата и преференциите

По неофициална информация на заседанието на "Продължаваме промяната" вчера, освен въпроса как да подходи партията към първия управленски мандат, който президентът Румен Радев предстои да връчи на ГЕРБ, са обсъдени и причините за загубата на новата коалиция на изборите. При "Продължаваме промяната - Демократична България" има отлив от над 70 хиляди гласа в сравнение с вота пред октомври, когато двете формации се явиха поотделно на избори. Според източници от партията ръководството обяснило резултата с купения и корпоративния вот, както и с това, че в кампанията не е имало достатъчно противопоставяне на ГЕРБ и затова недоволните от управлението на Борисов са припознали "Възраждане" като негов контрапункт.

В ПП има и недоволство от това, че заради индивидуални кампании на кандидати по места (с които те се борят за лични гласове, преференции), са разместени подредените от централите листи. Справка в данните от гласуването сочи, че заради преференции кандидати на "Демократична България" изместват номинации на "Продължаваме промяната" в Пловдив, Варна Бургас, Русе и Плевен. Въпреки смущенията около преференциалните битки и двете формации в коалицията смятат по неофициална информация, че сътрудничеството между тях трябва да продължи, защото "имаме по-голяма цел".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    до 1 и 2
    Вие сте типични представители на масовият български дебил. Заради вас 30 и кусур години ни управляват идиоти. Идиоти като вас имам предвид.
  • -2
    3
    до 2
    слушай, глупако ! на светлинни години си от истината. да еба и твоята майка. щом ще подражаваме на сащ, където фак ю фак ю фак офф е нормална реплика.
  • 4
    2
    Русенец
    И на теб гербав п. едал.
  • -2
    1
    123
    майка ти да еба и боклук брадат !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари