Христо Алексиев: Интермодалният транспортен коридор Солун - Русе скоро няма да е само амбициозен план

1
Ускоряваме проекта за интермодална свързаност от Егейско море през Черно море до Дунав
Ускоряваме проекта за интермодална свързаност от Егейско море през Черно море до Дунав Снимка: Министерство на транспорта

Ускоряваме проекта за интермодална свързаност от Егейско море през Черно море до Дунав

Интермодалният транспортен коридор Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе скоро няма да е само амбициозен план, решени сме да го превърнем в реалност.

Това бе общото мнение, изразено на среща днес между вицепремиера по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на инфраструктурата и транспорта на Гърция Костас Караманлис. Железопътната и пътна свързаност, както и сътрудничеството между българските и гръцки пристанища, бе основна тема на разговора.

Предстои създаване на общо дружество за управление на проекта за интермодална свързаност. Двете страни ще кандидатстват за европейско финансиране с обща апликационна форма. Вицепремиерът Алексиев уведоми гръцкия си колега, че е провел разговор с европейския комисар по транспорта Адина Вълян, в който е представил тази идея, съобщиха от Министерството на транспорта.

Интермодалният проект ще осигури възможност за подобряване на транспортната свързаност не само между България и Гърция, но и на целия регион. „На фона на променящата се транспортна и енергийна карта в Европа, той ще даде възможност за бъдещото бързо възстановяване и модернизиране на Украйна. Коридорът Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе е алтернатива на Босфора, където от началото на месеца таксите за преминаване бяха увеличени неколкократно“, каза вицепремиерът Алексиев.

Проектът ще допринесе за увеличение на товарите, намаляване на таксите за превоз и времето за пътуване. Той обхваща района и пристанищната инфраструктура на Александруполис, които са от стратегическо значение за транспортната и енергийната сигурност в целия регион, бяха категорични министрите.

Срещата на вицепремиера Алексиев с министър Костас Караманлис е част от програмата на посещението на българска делегация в Атина. В разговорите участват и министрите на икономиката и индустрията Никола Стоянов и на енергетиката Росен Христов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари