Хората в Бяла не искат да се ваксинират

4
"Ситуацията с коронавируса и ваксините съвпадна с политическата криза в страната и оттам дойде всичко. И за съжаление тази политическа криза в голяма степен пречи на адекватните мерки и на адекватното поведение на хората", категоричен е Димитър Димитров
"Ситуацията с коронавируса и ваксините съвпадна с политическата криза в страната и оттам дойде всичко. И за съжаление тази политическа криза в голяма степен пречи на адекватните мерки и на адекватното поведение на хората", категоричен е Димитър Димитров Снимка: в. "Бряг"

Прокуристът и търговски управител на МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла Димитър Димитров по темата за имунизацията на медиците срещу COVID-19, за предстоящата масова ваксинация на населението и необходимостта от това всеки в България да се защити чрез ваксините от коронавируса, пише вестник "Бряг":

- Г-н Димитров, каква част от медиците в Бяла вече са ваксинирани?

- Първата група от медици, които се ваксинираха преди Нова година, вече получиха и втората си доза. Това са 20 човека. Сега още 45 служители си слагат втори прием на ваксината. Това е около 1/6 от целия персонал на здравното заведение. За съжаление, други желаещи няма. Трябва обаче да се вземе предвид статистиката, според която около 40% от работещите в болницата са преболедували коронавируса и имат антитела и затова сега не е удачно да се имунизират.

- Защо хората не искат да се ваксинират?

- В интерес на истината, ние считаме, че в нашия регион има много голям процент на преболедували коронавирус. Неофициално преминалите през болестта са няколко пъти повече от официално регистрираните. Някои хора не искат да си правят PCR тест заради работата си, други пък за няколко дни са се почувствали неконфортно, а в последствие при тестване за антитела се установява, че имат такива, тоест са преболедували вируса. Затова сега, когато трябва да вземат решение дали да се ваксинират, те предпочитат да не се имунизират. Затова според мен интересът към ваксината в нашия регион е много нисък, може би не повече от 10% искат да се имунизират.

Другата причина за липсата на желаещи за ваксинация е ниската компетентност и ниските познания за плюсовете и минусите на ваксината. Всичките тези писания в интернет оказват своето влияние. И политическата обстановка в страната, недоверието към институциите също въздейства отрицателно върху темата за ваксинацията. Няма личност, която да се одобрява от широк кръг граждани и която да излезе на телевизионния екран и да каже: „Ей хора, добре е да се ваксинирате, за да се предпазите“. Лично аз съм се ваксинирал и съм убеден в ползата от имунизацията. Месеци наред живяхме в такъв страх от заразата! Ние сме нормални хора, вечер се прибираме, имаме семейства и затова не можем с лека ръка да подценяваме ситуацията и да си кажем „Каквото стане, стане.“

Аз лично познавам някои, които виждат с очите си болните, и въпреки това казват: „Не съм убеден в тази болест“. Какво да им кажа!? Питам ги – лъжа ли е, че почина д-р Данчо Узунов? Лъжа ли е, че починаха д-р Ботев, д-р Брайков? Лъжа ли, че почина млад мъж на 27 години? Всичкото това е лъжа, така ли? Те така или иначе щяха да умрат, така ли ? Ужасно!

- Как може да се убедят хората в ефективността на ваксините?

- Абсолютно съм категоричен, че не е възможно да убедим българите в ползата от ваксинирането. Особено във времената на политическа криза, в която се намираме. Най-лошото е, че ситуацията с коронавируса и ваксините съвпадна с политическата криза в страната и оттам дойде всичко. И за съжаление тази политическа криза в голяма степен пречи на адекватните мерки и на адекватното поведение на хората. Политиците спорят помежду се, карат се, но не правят нищо да обединят народа в името на нещо позитивно като ваксината. Защо тези, които искат сега да поведат хората, не обединят народа в името на тази здравна кауза за ваксинацията! Никой не може да го реши този проблем – и изборите да минат, и каквото и да дойде след тях – няма да се променим. Българите сме такива – в годините сме били много лъгани, много манипулирани и затова е такова недоверието. Дори когато някой ти предложи нещо хубаво като ваксината например, ти винаги имаш недоверие към това. За съжаление е така.

Няма интерес към ваксините и това е тъжно. И в един момент, като дойдат в България 500 000 ваксини, няма на кого да се сложат, няма да ги иска никой! И това е страшното!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари