Здравният министър: Ако болните са под 200 на 100 000 души, няма да има нови мерки

0
Министър Ангелов беше в Бяла, Русенско за старта на програма за развитие на спешната медицинска помощ
Министър Ангелов беше в Бяла, Русенско за старта на програма за развитие на спешната медицинска помощ Видео: Фейсбук, БНТ

"Допълнително финансиране ще получава всяко висше училище, което открие допълнително бройки за обучение на медицински сестри. Двойна стипендия пък ще получават студентите, записали тези специалност"

 Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти, цитиран от "Труд".

Той даде старт на програма за развитие на спешната медицинска помощ, които се осъществяват по Оперативната програма "Региони в растеж". Символичното начало беше дадено в град Бяла, Русенско, където проектът предвижда за филиала да бъде построена изцяло нова сграда.

В рамките на проекта ще бъдат напълно обновени и модернизирани 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, включително 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения. Общият бюджет е близо 164 милиона лева. Почти 400 000 лева от тях са национално съфинансиране, останалите средства са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие.

"Комуникацията с личните лекари е изключително добра. Дадохме им срок от над месец и половина, за да проверят в пациентските си листи кои техни пациенти искат да се ваксинират и кои - не. Впечатлението ми е, че те са изключително добронамерени", коментира още проф. Ангелов.

"Самото ваксиниране ще става в кабинетите на личните лекари или чрез мобилни екипи, в отдалечените райони. Създадена е организация с автомобили, екипи и хладилници", увери министър Ангелов.

Той заяви също, че са осигурени ваксини за всички желаещи, свързани с организирането на изборите - членове на комисиите и полицаите, които ще ги охраняват. Очакваме списъците с желаещите от ЦИК, каза здравният министър.

Ангелов заяви, че има известно нарастване на числата на заболяемостта и ще се изчака до четвъртък, когато ще има данни за двуседмичния период.

"Ако числата на 14-дневна база са под 200 на 100 000 души няма да взимаме никакви мерки, тъй като тези меки в момента дават резултат", каза министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари