Хакери крадат банковите ни данни чрез фалшиви имейли

1
Измамниците пращат автентично на пръв поглед съобщение от банка, институция или фирма, за да се съберат данните ни
Измамниците пращат автентично на пръв поглед съобщение от банка, институция или фирма, за да се съберат данните ни

Измамниците пращат автентично на пръв поглед съобщение от банка, институция или фирма, за да се съберат данните ни

За опити за измама на клиенти на една от банките сигнализира БНТ. Така наречените "фишинг" атаки най-често се случва чрез електронната поща. Целта им е с изпращането на автентично на пръв поглед съобщение от банка, институция или фирма, за да се съберат лични данни или банкова информация от потребителя.

Ще я наречем Яна. Наскоро тя тегли по-голяма сума пари от банкомат. Час по-късно получава имейл, че поради съмнителна активност електронното банкиране и банковата карта са блокирани.

"Реших, че тъй като съм теглила много над лимита няколко пъти, вероятно това е станало причина по някакви съображения банката за известно време да блокира електронното ми банкиране и последвах линка. Попълних си банкова информация без изобщо да подозирам и всъщност на следващия ден в електронното ми банкиране пристигна съобщение, че банката няма практика да изпраща имейли на своите клиенти".

Банката описва подробно случая с тази електронна измама чрез "фишинг".

От обаждане на служител на банката Яна разбира че, малко след получаване на данни е направен опит и за разплащане.

"Интересното е, че това са големи брандове модни и салон за красота, което ме навежда на мисълта, че човекът, който извършва тази измама е жена".

Целевата група са хора с пари, които често се разплащат електронно.

Николай Кръстев, интернет експерт: "Интернет е проекция на нашето общество, ако сме наулицата и някой ни поиска данните, дай ми паролата си за банката, напиши ми паролата за имейла, никога не бихме го направили, но се доверяваме, когато го получим на имейла".

Онлайн измамниците стават все по-ловки и изобретателни в начините да достигнат и излъжат потребители и фирми. И дори и хората, които се занимават с превенция на тези атаки могат да попаднат на прицела на мошениците.

Николай Кръстев, интернет експерт: "Имали сме случаи да получаваме два пъти и имейли, които са били изключително насочени към нас с лична информация за фирмата с такава, която няма от къде да се вземе. Изглежда са платили на някой да получат вътрешна информация".

За да не станете жертва на "фишинг" атака проверете имейла адреса на подателя. Ако българска банка ви изпраща съобщение с домейн от далечна дестинация или има правописна грешка в съобщението - вероятно е измама. Ако имате съмнения се свържете с банката и проверете дали съобщението наистина е изпратено от тях.

Николай Кръстев, интернет експерт: "Можете да избегнете 90% от заплахите не само с електронната си поща, но и в социалните мрежи, ако паролата ви е с минимум 16 символа, сменявате я на всеки 6 месеца и използвате функцията за двуфакторна верификация".

А за Яна тази история все пак е със щастлив край - тъй като не е имало остатък по сметката, който измамниците да откраднат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари