Горанов е емитирал дълг за 10 млрд. лв., без никой да разбере

0
Финансовият министър завъртял на форекс пазара 10 млрд. лева
Финансовият министър завъртял на форекс пазара 10 млрд. лева

Министерството на финансите тайно е продало облигации за 10 млрд. лв., научи Клуб Z от източник, близък до една от четирите банки, дилъри на емисията.

Депутатите дадоха картбланш за емитиране на дълг до 16 млрд. за следващите 3 години. Преди две седмици държавата успя да пласира книжа за 3,1 млрд. евро при много добри лихвени условия, което е лимитът, гласуван от депутатите в бюджета за тази година.

"В договора, подписан с банките, които организират емисията, няма заложени годишни ограничения. На практика това е нещо като един голям овърдрафт, в който може да влизате, когато имате нужда от пари", обясни пред Клуб Z министър Владислав Горанов.

Така финансист №1 се е възползвал от тази вратичка и е емитирал дълг за 10 млрд. лв., без никой да разбере. Дългът е бил в евро, като с него министърът е играл на международните валутни (форекс) пазари чрез т.нар. левъридж, купувайки щатски долари. Само за седмица от минималните колебания в курса на долара Горанов е спечелил близо 1 млрд. лева. Взетият набързо дълг е бил върнат, а печалбата е влязла във фиска.

Пред репортер на Клуб Z Горанов коментира, че основната част от парите ще отиде за предпроектно проучване за новия инфраструктурен проект - канал, който свързва София с Черно море при устието на река Камчия.

"Целта е най-накрая и българската столица да има достъп до морето, а гражданите да могат да стигат с помощта на кораби на подводни криле "Ракета" по-бързо, отколкото с БДЖ и автомобили, обясни финансовият министър. - Като допълнителен ефект по този начин може ефективно да се използва детския лагер на руското правителство, който заради спада на курса на рублата и ембаргото, е изоставен".

Все пак Горанов се е възползвал от голямата печалба, като е взел за себе си малка комисиона.

Източник: КЛУБ Z
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари