Гимназия точи бюджета с ученици фантоми

1
Окръжната прокуратура в Русе се самосезира и възложи проверка
Окръжната прокуратура в Русе се самосезира и възложи проверка Видео: Нова телевизия

Професионална гимназия в град Бяла, Русенско източва държавния бюджет за образование чрез фиктивни ученици, разкри в свое разследване Нова ТВ.

След излъчването на репортажа Окръжната прокуратура в Русе се самосезира и възложи проверка на Районната прокуратура в Бяла на изнесените в журналистическия материал факти за скандални нарушения. Образувана е преписка с оглед на данни за документно престъпление.

В репортажа се посочва, че в беленската гимназия по документи учат повече от 600 деца, но реалните ученици са много по-малко, а по време на изпити залите са празни.

Със скрита камера е записано как в деня, в който трябва на изпит трябва да се явят 120 задочници, не идва никой освен двама преподаватели, които попълват документация. В следващ ден идва цял училищен автобус с хора, които обаче не знаят по какъв предмет се явяват и какви изпити вече са държали. Телевизионният екип вижда празни стаи дни наред, но в протоколите пише, че изпит е проведен.

Писмен сигнал за успешно завършили ученици на гимназията, които дори не са присъствали на изпитите, е постъпил в Регионалното управление на образованието /РУО/ в Русе в началото на ноември, каза пред „Монитор”/ „Телеграф” временно изпълняващият длъжността началник на РУО Росица Георгиева. По думите й проверката е започнала на 14 ноември и е необходима поне още седмица разглеждане на документацията за изпитите, за да излезе становище. В момента се описвали констативните протоколи. Директорката Иваничка Георгиева е подала молба за напускане на третия ден след началото на проверката и на 17 ноември е освободена. Ръководела училището от 2010 г. Росица Георгиева каза, че няма много впечатления от работата й, тъй като отскоро – от 5 октомври т.г., ръководи РУО в Русе.

„Отивала съм на проверки в професионалната гимназия в Бяла, но като експерт. Един експерт проверява само даден сегмент от работата на училището”, каза Росица Георгиева. Тя посочи, че през тази учебна година в училището са записани 249 задочници. В дневна форма на обучение са 238 ученици, а 182 са в самостоятелна. За издръжката на един задочник гимназията получавала по 1000 лева годишно от държавата, а за редовен ученик – по около 2000 лева.

За временно изпълняващ длъжността директор на беленската гимназия е назначен учител от същото школо. Запознати коментират, че ако проверката на прокуратурата установи документно престъпление, отговорност за това през закона ще носи не само директорката, а и преподавателите, съставили протоколите за изпитите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари