ГЕРБ: След 10 години пътищата ще са оправени

0
Това щяло да стане само, ако се сбъднат прогнозите за приходите
Това щяло да стане само, ако се сбъднат прогнозите за приходите Снимка: БГНЕС

Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние.

Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков, депутат от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по регионална политика.

С него разговаря Девора Недялкова от вестник 24 часа.

- Забавиха ли се промените в Закона за пътищата, които предвиждат задължителни колани и видеорегистратори за автобусите, г-н Ненков?

- Основната причина да се забавим с текстовете бяха аргументите на превозвачите дали технически е възможно поставянето на колани в по-стари автобуси. И колко ще струва това.

След трагедията в Своге решихме, че трябва парламентът да предприеме крути мерки. И да има контрол дали хората използват коланите. И един човешки живот да спасим с промените, значи са имали смисъл.

- И в момента има глоба, ако се пътува без колан в автобус.

- Да, 50 лв., както е и за пътуване в лек автомобил без колан. С промените в закона предвидихме водачът да носи отговорност, ако не контролира това, че пътниците са без колани или автобусът не е оборудван. Тук ни трябва сериозна подкрепа от МВР за система от проверки. Може да се правят по сигнал на водача, ако не може да накара пътниците да сложат колани. Ще има и изненадващи проверки.

- Колко са автобусите без колани?

- Над 1000 автобуса трябва да се оборудват с колани. По-голямата част, които се движат по републиканската мрежа, са оборудвани. Сигурен съм, че и другите ще изпълнят изискванията.

- За какви цели ще се ползват видеорегистраторите?

- Първо мислехме те да са вътре в автобуса, но решихме да са от външната част , за да отчитат какво се случва навън. Ако има пътно произшествие, ще се гледа каква е била обстановката преди инцидента и чия е вината.

- С промени в Закона за пътищата се въвеждат електронни винетки и толтакси за камионите. Приключва ли с тях безплатното ползване на пътищата?

- С въвеждането на смесената система за таксуване - електронна винетка и толтакса, няма да има хора, които да заобикалят системата. Толполиция ще спира и ще съставя актове на тези, които не са платили.

Очакванията на хората стават все по-високи, а пътищата са 20 000 км републиканска и 20 000 км общинска мрежа.

300 млн. лв. са постъпленията от винетки и те в момента не са достатъчни Европейското финансиране през последните години много спомогна за подобряване на инфраструктурата в България. Но трябва да намерим алтернативен вариант за повече приходи.

- Забави ли се България с въвеждането на толсистемата?

- Да, закъснели сме, но сме имали възможността да се поучим от най-добрите практики. Ние ще имаме една от най-модерните толсистеми. Очаква се около 1 млрд. лв. да са годишните приходи. Сега за камион, който влиза от Турция и излиза през Калотина, държавата може да събере за преминаването 11 евро. Същото това разстояние струва над 60 евро в други държави.

Толсистемата е по-справедлива, защото се плаща за изминато разстояние. Ще има дори пътища, през които ще се минава без такси. Ако са в лошо състояние и не съответстват на техническите характеристики, няма да се плаща. Ще има тарифи на всяка една отсечка. Ако се сбъднат прогнозите за приходите, след 10 години пътищата ще са оправени.

- Да не се случи шведският модел, където, за да изпълнят заложените бюджети, ремонтирали ремонтирания път.

- Нашата републиканска мрежа се нуждае от много големи инвестиции. Виждате, че магистралите вече се задъхват, следователно трябва да се разширят. Статистически е доказано, че при повече магистрали има по-малко пътни инциденти с жертви. В други държави освен винетки се плаща и пътна такса за областта, може да се плаща и процент от цената на горивото. Това са три източника за попълване на бюджета, а ние в момента разчитаме единствено на винетки, които са недостатъчни.

- Ще е необходимо ли да се ходи на гише, за да се конвертира хартиената винетка в електронна?

- Не. От 15 декември до 31 януари ще има срок да се конвертират хартиените винетки в електронни. Това може да стане и на гише, както е в момента, може и от вкъщи. Трябва само да се въведат данните - номер на лекия автомобил, валидността на винетката, ако е в рамките на следващата година. Това става за минути, може да го извършат и служители на гише. Трябва да се запомни, че дори и след конвертирането хартиеният стикер трябва да се запази на стъклото.

- Какво ще стане, ако водач не конвертира винетка, която е валидна?

- Той няма да бъде глобяван, ако има валидна хартиена винетка. Ние минаваме от една съществуваща система към съвсем нова. Не е толкова сложно да се направи това, не би било проблем за потребителя.

- Не е ли възможно пътната агенция автоматично да въведе всички винетки в новата система?

- Това няма как да стане, защото агенцията няма информацията от коя до коя дата се използва винетката.

- Кога ще станат ясни тарифите?

- До края на годината трябва да има изготвен тарифен модел, който да бъде подложен и на обществено обсъждане, и на съгласуване с Европейската комисия. Цената не трябва да води до загуба на трафик. Ще се определя от няколко фактора, като екокатегорията ще позволи да се приложи различна ставка. Ще зависи и от качеството на пътя.

В момента България губи много пари, защото няма толсистема. Представете си вместо 11 евро да се събират 50-60 евро от камион, колко повече ще са приходите.

- Трябва ли да се завиши контролът над качеството на пътищата?

- Темата е много дълбока, но ако някой е виновен със своето действие или бездействие, трябва да понесе отговорността си. Но не трябва да анатемосваме строителния бранш.

Той е сред най-важните в България, защото дава работа на хиляди хора и плаща големи данъци. Много български компании работят в чужбина. Министерството на регионалното развитие готви промени за увеличаване на гаранционните срокове. Ако са необходими законодателни промени, ние ще ги направим.

При инцидента край Своге стана ясно, че агенцията е търсила правата си, не си е затваряла очите. Министърът в оставка Николай Нанков възложи проверка на качеството на пътищата.

- Ще предложите ли промени във връзка с жилищната стратегия?

- На дневен ред е програмата за енергийна ефективност, за която ще търсим ресурс да продължи. Не е въпрос в това от стар блокът да изглежда нов, а сградите да са конструктивно изследвани. Дано не идва момент, в който трябва да излязат от експлоатация, а ДНСК да изкара хората, живеещи там, защото са опасни.

Можем да търсим начини да намалим разходите чрез по-малко потребление на топлоенергия например. Ще е глътка въздух за домакинствата. Дано и политиците да преглътнат различията си и да има консенсус и програмата да продължи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари