ГЕРБ предложи д-р Дечо Дечев за шеф на здравната каса

1
При управлението на Петър Москов д-р Дечев беше отстранен от поста си
При управлението на Петър Москов д-р Дечев беше отстранен от поста си Снимка: Кадър bTV

Изпълнителният директор на столичната университетска болница за многопрофилно лечение "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е предложен за нов директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Така за пореден път от 2009 г., откакто парламентът избира шеф на институцията, управляващите предложиха само един кандидат за поста, уточнява "Капитал".

Крайният срок за номинации от страна на политическите сили изтича днес и след това кандидатите ще трябва да представят концепция за управление на здравната каса пред парламентарната здравна комисия и в пленарната зала.

Един от най-успешните директори на болница

Най-често споменаваният кандидат за управител, който до момента не е заемал точно този пост в здравната каса, е д-р Дечо Дечев, който е от 2008 г., с кратко прекъсване, беше управител на една от най-успешните като финансови показатели университетски болници - "Св. Иван Рилски" - София. Д-р Дечев е работил в здравното министерство, пет години в здравната каса, където беше завеждащ лекарствената дирекция и заместник-директор през периода 2001-2002 г., отново заместник-директор за времето до 2005 г., а след това три години беше член на управителния съвет, който тогава беше шапката на институцията. От 2008 г. д-р Дечев оглави борда на "Св. Иван Рилски". При управлението му клиниката стана една от трите от общо 65 държавни болници с положителни финансови резултати.

Отстранен заради позиция

При управлението на Петър Москов обаче Дечев беше отстранен от поста по време на отпуската си. Причината беше несъгласието му с цялостната политика на министъра. Конкретният повод беше, че в този момент Москов беше предложил обединение на деветте болници в карето на Медицинска академия и беше решил, че Дечев е против. Дечев се обяви и против въвеждането на идентификация с лични карти в болниците, тъй като клиниките можеха да регистрират пациенти с копие на документа. В крайна сметка Дечев беше уволнен без причина и беше възстановен на поста при управлението на служебния министър Илко Семерджиев през миналата година.

Дечев е изключително добре запознат със здравния сектор във всички негови сегменти и е един от експертите, чието становище е уважавано в професионалните и политически среди. Самият той е изключително популярен сред колегите. Един месец след отстраняването му от Москов екипът на болницата протестираше всеки ден пред министерството и сградата на правителството.

Д-р Дечев потвърди пред "Капитал", че е един от няколкото души, с които са водени разговори за евентуална номинация за поста управител на НЗОК.

Общоприета кандидатура

От управляващата партия ГЕРБ потвърдиха пред "Капитал", че д-р Дечев е тяхната кандидатура. От "Обединени патриоти" няма да внасят своя отделна кандидатура и вероятно ще подкрепят тази на ГЕРБ.

БСП ще обсъжда едва утре дали да издига кандидат за касата, но срокът вече е преминал. ДПС няма да има своя кандидатура.

"Кандидатурата на д-р Дечев е изключително приятна изненада в изпълнения с проблеми здравен сектор", коментира номинацията д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на парламента от ДПС и един от най-активните членове на здравната комисия, пред които Дечев ще трябва да представи своята кандидатура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари