НЗОК остана без управител

0
ГЕРБ тихомълком внесе законопроект от утре касата да се управлява от подуправител за неопределено време
ГЕРБ тихомълком внесе законопроект от утре касата да се управлява от подуправител за неопределено време Снимка: БГНЕС

ГЕРБ тихомълком внесе законопроект от утре касата да се управлява от подуправител за неопределено време

Изборът на управител на здравната каса катастрофира в неразбирателството между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Така за неопределено време касата остава без титуляр на ръководния пост. Дотук се стигна, след като ПП-ДБ обявиха тази сутрин, че няма да дадат подкрепа за доста спорната кандидатура, издигана от ГЕРБ-СДС - Иванка Динева. След като се разбра, че гласове за подкрепата й няма, Динева депозира отказа си да участва в състезанието, като посочи "лични причини" за оттеглянето си. До този момент се смяташе, че за нея има договорка между двете коалиции в правителството, отбелязва вестник "Сега".

Така за поста остана само кандидатът на БСП - проф. Жени Стайкова, но тя бе подкрепена само от БСП, всички без един от "Възраждане" и от един независим депутат. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ гласуваха шарено, като една част се въздържаха, други бяха против, но никой не подкрепи проф. Стайкова. Така проф. Стайкова не събра подкрепа за поста.

Патовата ситуация доведе до доста необичайно представление в пленарна зала. Първо бяха загубени много минути, докато се изчете докладът на здравната комисия за изслушването на кандидатите, половината от който се оказа безсмислен, защото намеренията и биографията на оттеглената Иванка Динева нямат вече никакво значение. След това залата посрещна с оглушително мълчание поканата за изказвания от председателстващия заседанието Росен Желязков. При липсата на желаещи от другите партии, Корнелия Нинова и колегите й от БСП разиграха размяна на реплики, в които многократно натъртиха, че гледаме уреден мач, задкулисие, разпределяне на порции, овладяване на държавата и т.н. Много депутати пък изобщо не благоволиха да присъстват в залата. Извън БСП думата взеха само от ИТН, колкото Тошко Йорданов ехидно да каже: "Правят ни на маймуни".

От изказванията на левите депутати се разбра, че мълчанието е стратегическо - оказа се, че ГЕРБ междувременно са внесли промяна в закона за здравно осигуряване, с която да осигурят легитимно управление на касата от утре. Според действащия сега текст, при предсрочно прекратяване на мандата на управителя, длъжността може да се изпълнява от подуправителя за срок от 6 месеца. След като ГЕРБ освободиха предишния управител проф. Петко Салчев под натиска на БЛС, този срок изтича именно на 12 юли. Промяната, внесена в 12 без 5 от ГЕРБ, предвижда срокът от 6 месеца да отпадне и подуправителят да управлява до избора на нов титуляр. Предстои да видим как хората на Бойко Борисов ще се справят с любопитната задача до утре да приемат на две гласувания закон, който влиза в сила... веднага.

Какви са проблемите с кандидатурата на ГЕРБ

Иванка Динева е добре позната в здравната система и е натрупала доста негативи в нея. Уволнена е дисциплинарно от ръководния пост на столичната районна здравноосигурителна каса, след като бе уличена в поръчкова проверка на един от отявлените критици на бившия здравен министър на ГЕРБ Костадин Ангелов - лекарят Александър Оскар. Установени са и други проблеми в работата й - забавила е например връчването на актовете за санкции на редица болници. Смята се, че при нея има и конфликт на интереси. Динева и ГЕРБ отхвърлиха всички обвинения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Знаещ
    ОПГ ГРОБ=ДПС=БКП(вгъZZраждани) най-големите вредители на просперитета на България!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари