Гърция въвежда ограничения за неваксинираните

1
Гърция затяга противоепидемичните мерки
Гърция затяга противоепидемичните мерки

От петък всички заведения на закрито ще работят само за ваксинирани

Властите искат да избегнат ново блокиране на страната на фона на щама „Делта“, както и да ускорят процеса по имунизация

Гърция затяга противоепидемичните мерки в опит да ограничи разпространението на новия „Делта“ вариант на коронавирусa. От петък всички заведения на закрито ще работят само за ваксинирани. Мярката ще важи до края на август и важи за ресторанти, кафенета, барове, киносалони, театри и всички други подобни. Посетителите ще са задължени да доказват ваксинация чрез дигитален COVID сертификат или друг документ, съобщава Reuters.

На задължителна ваксинация ще подлежат здравните работници и персонала в домовете за възрастни хора. Мярката за обслужващите старчески домове влиза в сила незабавно, а за здравните работници ще влезе в сила от 1 септември, заяви премиерът Кириакос Мицотакис в телевизионно обръщение. Той заяви, че неваксинираните гърци са в опасност и че не може да позволи страната да бъде блокирана отново заради хора, отказващи да се имунизират.

Остава в сила изискването в заведенията да има само седящи клиенти, както и забраната за танци. Ще бъде позволено обаче да се поставят повече маси, отколкото досега.

Властите в Гърция ще се опитат да насърчат ваксинацията и във въоръжените сили, а за целта в базите ще бъдат отворени ваксинационни пунктове.

Досега южната ни съседка е успяла да ваксинира 41% от населението. В опит да ускори процеса процеса и да изпълни целта за достигане на 70% имунизирани до края на есента, правителството предложи и различни стимули, включително пари и безплатен мобилен интернет на младежите.

В страната се води дебат дали задължителните ваксинации са етични, но проучване от миналата седмица показва, че повече гърци подкрепят мярката. Тийнейджърите между 15 и 17 години също ще бъдат ваксинирани.

Гърция съобщи за 2065 новозаразени с COVID-19 и 10 смъртни случая в понеделник, което покачи общият брой на заболели до 440 хиляди от началото на пандемията. Починалите са над 12 хиляди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари