Фалирала фирма осъди ВАС за над 400 000 лева

0
Върховният съд е направил "непростима юридическа грешка", пишат магистратите по делото за обезщетението
Върховният съд е направил "непростима юридическа грешка", пишат магистратите по делото за обезщетението Снимка: bTV

Фалиралото дружество "КМБ България" осъди Върховния административен съд (ВАС) да му плати обезщетение за над 400 000 лева за нарушение на правото на Европейския съюз, заради което не му е възстановен ДДС, пише lex.bg.

Решението е на Софийския апелативен съд (САС) и не е окончателно, но в него съдиите Иванка Ангелова, Красимир Машев (докладчик) и Златина Рубиева пишат, че ВАС е допуснал "непростима юридическа грешка", която не може да бъде оправдана, тъй като съдът е действал като последна инстанция, решението му е влязло в сила веднага след постановяването му и се е отразило на практиката на административните съдилища. Според апелативните съдии ВАС е тълкувал грешно директива на ЕС и е нарушил Договора за функциониране на ЕС, като е отказал да отправи запиване до Съда на ЕС (СЕС) в Люксембург.

"КМБ България" представляваше гръцката фирма "Марионопулос", която държеше правата на марката "Карфур" в България. "КМБ България" беше инвеститор в мола на "Цариградско шосе" и преди да бъде обявена в несъстоятелност, прокопа тунела под булеварда, за да улесни достъпа на клиентите до търговския център. След изграждането му той стана част от градската инфраструктура и собственост на Столичната община.

Националната агенция за приходите (НАП) обаче отказа да възстанови на фирмата ДДС за строежа на тунела. Фирмата обжалва, но Административният съд в София отхвърля жалбата, като приема, че изграждането на тунела не е в пряка връзка с икономическата дейност на фирмата, тунелът не е единственият достъп до мола и затова правилно е отказано възстановяване на ДДС. Върховният административен съд потвърждава това решение и дори приема, че става дума за безвъзмездна доставка и няма значение дали тя е свързана с икономическата дейност на "КМБ". Върховната инстанция изобщо е отказала да обсъжда доводите на фирмата, че изграждането на тунела е свързано изцяло с икономическата ѝ дейност и отказва да отправи и преюдициално запитване до СЕС.

След като не успява и по съдебен път да си върне ДДС за тунела, преди 3 години "КМБ" завежда иск за обезщетение от общо над 374 000 лева срещу ВАС в Софийския градски съд (СГС). На толкова дружеството оценява причинените му имуществени вреди от несъобразената с правото на ЕС правораздавателна дейност на върховния съд. Миналата година СГС е отхвърлил иска, но фирмата обжалва и така делото стига до Софийския апелативен съд.

Пред апелативните магистрати ВАС пледира, че дори да е имало нарушение, то не е достатъчно за ангажиране на отговорността на съда, защото това би означавало преразглеждане на приключил съдебен спор. Според ВАС няма и пряка причинна връзка между нарушението и твърдeните имуществени вреди, тъй като те биха настъпили единствено от незаконосъобразен ревизионен акт, но не и от постановеното съдебно решение.

Апелативните съдии обаче са категорични, че искът е допустим. Те обясняват, че принципът за отговорност на държавата за нарушение на правото на ЕС е приложим и когато нарушението произтича от решение на национален съд, но само в изключителни случаи – когато съдът явно е нарушил приложимото право.

От особено значение за делото се явява и казусът с преюдициалното запитване. "КМБ" е искала от ВАС да попита Съда на ЕС дали има право на данъчен кредит, ако е платила построяването на тунел, който е публична собственост, но ще се използва изключително за достъп до частен търговски обект. Съдът е отказал, защото е приел, че такова вече е отправено от административния съд във Варна и само е спрял делото, докато се чака решение. След като СЕС е постановил решението си, ВАС е приел, че вече е даден отговор на поставения въпрос.

Апелативният съд подчертава, че това само по себе си е нарушение на правото на ЕС, защото ВАС е бил длъжен да отправи питане, защото варненските въпроси са били различни, а и по това време ВАС е имал противоречива практика по темата.

Все пак пак ВАС сезира съдът в Люксембург, но по друго дело, но с въпроса като на "КМБ" и получава ясно тълкуване, че в случаи като на "КМБ" данъчнозадълженото лице има право да приспадне платения ДДС. В резултат на тези разяснения в ЗДДС е приета специална разпоредба в този смисъл. 

Според апелативния Директива 2006/12 недвусмислено дава право на "КМБ" за възстановяване на данъчен кредит, което ВАС му е отказал.

Апелативният съд е категоричен, че допуснатото от ВАС нарушение на общностното право не само е очевидно, но и в разрез с основни негови принципи е довело до привилегировано третиране на по-силната страна – държавата, а оттам и до съществено ограничаване на правата на фирмата, като не ѝ е приспаднат данъчен кредит.

Така ВАС е осъден да плати на фирмата 367 000 лева обезщетение за причинените имуществени вреди и още 40 000 лева разноски пред двете инстанции.

Това е втори случай от началото на годината, в който САС осъжда върховния съд за толкова крупна сума за нарушено право на ЕС и то именно заради отказан данъчен кредит. През февруари, ВАС беше осъден да плати близо 1 млн. лева обезщетения на белгийската фирма "Бос Рентал". В момента делото за това обезщетение виси пред Върховния касационен съд.

Позицията на ВАС

Решението на Софийския апелативен съд, с което Върховният административен съд е осъден да плати на търговско дружество обезщетение в размер на над 400 000 лева главница и лихви не е окончателно и ще бъде обжалвано. Автентичното тълкуване на директивите е правомощие на Съда на Европейския съюз и то във всеки отделен казус. При постановяване на процесното решение съдебният състав на ВАС се е позовал изрично на съществуваща практика на съда в Люксембург.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари