Фактори, които не ни позволяват да се наспим

0
Липсата на качествен сън води до загуба на тонус и желание за каквото и да е
Липсата на качествен сън води до загуба на тонус и желание за каквото и да е

Липсата на качествен сън води до загуба на тонус и желание за каквото и да е.

Ако не сме се наспали добре, се събуждаме изтощени, което е една от основните причини за покачване на теглото. Точно затова днес решихме да ви дадем няколко съвета, които ще ви запознаят с основните фактори, които не ви позволяват да се наспите, пише Dama.bg

1. Неправилна стайна температура - Въпреки, че е приятно и отпускащо да спим на топло, нормалната температура за спокоен сън е от 15 до 23 градуса.

2. Физическо натоварване - Упражненията възбуждат нервната система, така че тренировката преди сън е абсолютно забранена.

3. Липса на график - За да си почива качествено тялото ви се нуждае от опрделен минимален брой часове сън. Съветваме ви да се наспивате редовно, а не само през уикендите и да си лягате по едно и също време през седмицата.

4. Светлината - Дори най-малкият блясък може да попречи на хубавия сън. Решението е просто - спете на тъмно.

5. Шум - И най-малкият шум може да развали хубавия сън. Не ви ли се е случвало да спите, но разговорът на съседите направо да ви побърка? Е, не ви остава нищо друго, освен да си купите тапи за уши.

6. Леглото е за сън - Някои хора използват леглото си за работа, тъй като е доста удобно да сложат лаптопа си в скута. Съветваме ви да използвате леглото си единствено и само по предназначение и всичко ще си бъде на мястото.

7. Кофеин - За никого не е тайна, че кофеинът пречи на съня. Никога не забравяйте, че той се съдържа в много други продукти, не само в шоколада и кафето.

8. Приспивайте се - Ако усещате, че не можете да заспите вече повече от 20 минути, вземете книга или си пуснете приятна музика.

9. Алкохол - Не приемайте алкохол поне два часа преди да заспите. Спазвайте това правило, тъй като спиртните напитки имат свойството да предизвикват организма ви да работи, което вреди на съня ви.

10. Претоварване - Често не оставяме мозъка да се отпусне, носейки различни неща, които да довършим от скъщи. Не забравяйте, че като всяко нещо и мозъкът ви си има предел. Оставете мислите за работа и задължения за сутринта и ще видите колко по-работоспособни сте.

11. Подготовка - Измислете си свои малки ритуали, които да ви отпуснат преди сън – вана или халдък душ биха били перфектни. Забравете обаче, да се къпете с гореща вода, защото това ще активира метаболизма ви.

12. Позата за сън - Няма нищо по-лошо от това да се събудиш схваната на сутрина. Затова от огромно значение е да спите във възможно най-удобната за вас поза. Така не стресирате тялото си и сутрин сте отпочинали, а не уморени.

Източник: Dama.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари