Европейската комисия: България е на първо място по ръст на заплатите в ЕС

1
Испания е на предпоследно място в ЕС по ръст на заплатите до октомври месец през настоящата година
Испания е на предпоследно място в ЕС по ръст на заплатите до октомври месец през настоящата година Снимка: Dunavmost

Испания е на предпоследно място в ЕС по ръст на заплатите до октомври месец през настоящата година

Това показва доклад на ЕК за макроикономическите прогнози. След нея се нарежда само Словения, а на първо място е България, предаде БНР.

На първо място по ръст на възнагражденията е България с 15,4 %, следвана от Унгария с 14,5%. По средата остават Франция и Германия. Средния ръст в еврозоната е 4,2 на 100, при 4,6 % в целия ЕС.

В Испания през октомври е регистрирана инфлация от 8,8 %, което означава, че тя изпреварва повече от три пъти темпото на увеличение на заплатите. Според доклада в Испания увеличението на заплатите е 2,6 % като след нея се нарежда Словения с 2,2 на 100.

Докладът на ЕК прогнозира, че през 2023 година цените ще започнат да падат, а възнагражденията да се вдигат, особено на базата на ниското ниво на безработица в еврозоната, въпреки състоянието на икономиката.

За Испания прогнозираният ръст на заплатите е 4,9 % през 2023 година и 2,7 на 100 през 2024-та, когато вече ще надхвърли инфлацията. На фона на неяснотата кога испанците ще възстановят покупателната си способност от преди пандемията, преговорите между правителството, работодателите и синдикатите за увеличение на работните заплати остават в застой.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    тоди
    Ахахахахаххахахахахаххахаахах.................
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари