Ердоган: Западни държави искат да "подновят кръстоносните походи"

0
Атаките срещу пророка Мохамед са "въпрос на чест" за Турция и мюсюлманите
Атаките срещу пророка Мохамед са "въпрос на чест" за Турция и мюсюлманите Снимка: AFP / Getty Images

Атаките срещу пророка Мохамед са "въпрос на чест" за Турция и мюсюлманите, а държавите, обиждащи исляма, всъщност се стремят да подновят кръстоносните походи

Това заяви пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс" и "Ал Джазира", пише Дневник.

Коментарът на Ердоган, който претендира за лидерство в мюсюлманския свят, следва няколко дни на напрежение, след като френският му колега Еманюел Макрон обяви, че ислямът е в "криза" и защити правото да бъдат показвани карикатури, дори на пророка.

Последваха призиви за бойкот на френски стоки в някои мюсюлмански страни. В Бангладеш имаше многохилядни протести, по-малобройни бяха в Турция, Ирак и Либия. И държави, които не подкрепят подобни кампании - като Саудитска Арабия и Египет - поискаха свободата на словото да не прелива в обида към религиозните чувства на 2 млрд. мюсюлмани. За Франция се застъпиха редица държави в ЕС и Великобритания.

По-рано представители на Ердоган обявиха, че прокуратурата в Турция разследва публикуването на негова карикатура от сатиричното списание "Шарли ебдо", чиято работа стана повод за недоволството в мюсюлманския свят. Ердоган обаче каза в парламента, че дори не е виждал карикатурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари