Енергото пази гнездата на щъркелите

0
Поставят се предпазни платформи по стълбовете
Поставят се предпазни платформи по стълбовете

“Eлектроразпределение Юг“ получи ново разрешително от Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ за обезопасяването на щъркеловите гнезда върху електрически стълбове.

Разрешителното е валидно до 2021 г. Периодите за извършване на техническите дейности по монтиране на платформи за гнездене остават непроменени – от 15 октомври на текущата година до 1 март на следващата, преди пролетната миграция на птиците.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците.

В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата.

През юни оплетен в жиците щъркел остави без вода високите етажи в Пловдив. При съприкосновението с проводниците птицата предизвика късо съединение и изключване на захранването, което блокира работата на помпените станции „Изток 1“ и „Изток 2“.

Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата.

Металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа. 

От “Eлектроразпределение Юг“ уточниха, че над две трети от всички платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда в България са поставени от “Eлектроразпределение Юг“.

Само за периода 2009 – 2017 г. общият брой на платформите, монтирани от компанията за предпазване живота на щъркелите е 2132 бр.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари