Експерти по сигурността: Биотероризмът идва след COVID-19

2
Терористите няма да забравят "уроците" от кризата, до която доведе заразата
Терористите няма да забравят "уроците" от кризата, до която доведе заразата Снимка: x-true.info

Експерти: Биотероризмът идва след коронавируса

Използването на биологични оръжия като вируси и бактерии най-вероятно ще се увеличи, след като отмине пандемията от коронавируса, предупреждават експерти по сигурността от Съвета на Европа, цитирани от "Дойче веле" и германски медии. Терористите няма да забравят "уроците" от кризата, до която доведе заразата.

"Пандемията от COVID-19 показа колко уязвимо е съвременното общество на вирусни инфекции и въздействието им", е позицията на Комисията за борба с тероризма към Съвета на Европа. Няма причина да се смята, че терористичните организации ще пренебрегнат това, което показа пандемията. "Пораженията биха били бързи и с потенциално глобален ефект", предупреждават още експертите. 

Германските служби за сигурност засега не са установили признаци, че се подготвят подобни действия. Съзнателната употреба на причинителни на болести - като вируси и бактерии - с цел тероризъм "може да се окаже изключително ефективна". Щетите за хората и икономиките могат да бъдат "значително по-големи" от тези при "традиционната" терористична атака.

Експертите по сигурността към Съвета на Европа призовават държавните на Стария континент да бъдат готови и да действат координирано при такъв вид заплаха. Те настояват 47-те страни-членки на организацията да се подготвят за атака с биологично оръжие, като провеждат учения.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш през април също предупреди, че се увеличава опасността от биотероризъм, припомня "Дойче веле".

Франция пуска бърз тест за COVID-19 чрез изследване на слюнка 

Тест за коронавируса чрез изследване на слюнка се готви да пусне на пазара френски консорциум от фирми, предадоха информационните агенции. Резултатът излиза за около час. Тестът може да се прави само от медицински специалисти, а за него e необходимо по-малко от 1 милилитър слюнка. Тя се нагрява до определена температура и по този начин се установява дали пациентът е заразен с COVID-19, информира вестник СЕГА.

Очаква се тестът да се появи до средата на месец юни, тъй като производството му вече е стартирало. Тестът е наречен EasyCov и е разработен от френските компании Vogo , SKILLCELL съвместно с лабораторията CNRS SYS2DIAG.

Румъния ще тества 30 000 души за антитела

Румъния ще тества 30 000 души от различни групи от населението за антитела срещу коронавируса, обявиха от Министерството на здравеопазването пред местните медии. Целта е да се получи по-добра представа относно разпространението на заразата. "Ще тестваме населението, за да видим какъв процент е бил заразен с COVID-19, като отчитаме възраст и регион", обясни Хоратио Молдован от ведомството. Тестовете ще бъдат извършени извън пика на заболяването. "В момента в Румъния все още има новозаболели и не можем да получим достоверни резултати", обяснява още той. 

Властите планират да използват бързи тестове за антитела, които са одобрени от Световната здравна организация. 

Кланица в Нидерландия пламна от заразата

Общо 147 работници в кланица в нидерландския град Грунло са дали положителни проби за коронавирус, съобщават местните медии, като цитират властите. Сред тях има 79 души, които живеят в съседна Германия, а останалите 68 са в Нидерландия. Още 25 от всичките 657 работници в кланицата очакват резултатите от тестовете си. Кланицата, която е собственост на компанията Vion Food Group, вече е затворена.

САЩ ограничиха влизането на чужденци от Бразилия

Американският президент Доналд Тръмп издаде заповед, с която се ограничава влизането в САЩ на чужденци, пребивавали в Бразилия. Така хора без американско гражданство, които са били в Бразилия през 14-дневния период на изчакване на позволение за влизане в Щатите няма да могат да влязат в страната. Ограничението не важи за търговски пътувания. 

"Целта е чужденци, пребивавали в Бразилия, да не се превръщат в източник на нови инфекции в САЩ", заяви прессекретарят на Белия дом Кейли Макенъни

Според данните на университета Джон Хопкинс, в САЩ са регистрирани 638 починали от COVID-19 през последните 24 часа. Така общият им брой е 99 300 души. Общо потвърдено заразени с вируса са 1 686 436.

Същевременно

Бразилия е новото голямо огнище на коронавируса

В най-голямата държава в Южна Америка броят на потвърдените случаи е вече 365 213, с което тя от няколко дни е на второ място в света по този показател. Само за изминалото денонощие новите случаи са 15 813. Починалите във връзка с вируса са 22 746 човека. Излекуваните са 149 911 души.

Германия минава към нов етап на смекчаване на мерките

От днес германските провинции минават към нов етап на смекчаване на ограниченията срещу разпространението на заразата. Всяка провинция действа по свой начин. 

Но от 25 май ресторантите ще са отворени в почти всички провинции. Някъде те и без това вече работят, например в Берлин. Изключение остава провинция Саксония-Анхалт. В Бавария бирариите и ресторантите ще работят само на открито.

Хотелите, мотелите и общежитията вече са достъпни за туристите в Хамбург, Хесен, Рейнланд-Пфалц, Саар, Саксония и Тюрингия. А от днес те отварят и в Бремен, Долна Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Шлезвиг-Холщайн.

В Мекленбург-Горна Померания до 25 май действаше забрана за влизане в тях на жители от други провинции, но от понеделник хотелите и туристическите бази ще могат да приемат туристи от цялата страна. Там отварят също и кината, театрите и басейните. В кинотеатрите броят на посетителите ще бъде ограничен в зависимост от площта на залите. Зрители трябва да спазват дистанция от 1,5 м, ако не са членове на едно семейство. Служителите са длъжни да носят маски. Ръководствата на кинотеатрите трябва да записват личните данни, за да може при необходимост да се проследи веригата на заразяванията.

Предписанията също са различни. Ако в град Кил, провинция Шлезвиг-Холщайн, някой поиска да отиде на ресторант, трябва предварително да попълни анкета с адреса и телефона си. Но в Северен Рейн-Вестфалия такова правило няма. В много ресторанти личните данни се представят на място. В Бремен това е задължително, но в Берлин е само препоръка. Високите столчета пред бара остават неизползваеми.

Из цяла Германия все така действата правилата за физическа дистанция. В ресторантите масите са разположение на разстояние 1,5 м една от друга.

Турция отчита 75% излекувани

По официални данни в страната, над 75% от заразените с коронавирус в Турция вече са излекувани. Активните случаи са намалели до 34 000. Общо поминалите са 4340.

Същевременно обаче поне двама турски учени изразиха съмнения в данните на здравния министър Фахреттин Коджа по отношение на фактора на разпространение на болестта. По-рано той заяви, че той e спаднал от 1,56 на 0,72. Според двамата учени е невъзможно това намаляване да се постигне за една седмица.

Фактор на разпространяване на болест единица означава, че един заразен заразява още едно лице, и се смята, че когато тази стойност е под 1, заразата е поставена под контрол.

В Гърция тръгват фериботите до всички острови

От днес тръгват фериботите до всички гръцки острови. Представители на корабните компании заявиха, че резервациите за понеделник са "задоволителни" и също така посочиха, че много граждани с ваканционни имоти са "чакали този ден". Но изразиха безпокойство дали  резервациита ще продължат и след понеделник.

Фериботите ще работят с капацитет 50 %. За защитата на всички пътници има строги протоколи за безопасност на здравето, включително вземане на телесната температура преди качване и попълване на специален въпросник от всички пътници, пътуващи за повече от 30 минути.

Качване на борда няма да бъде разрешено на всеки, който или показва симптоми на Covid-19 или е бил в контакт с някой заразен през последните 14 дни - и двете според въпросника. Разстояние от 1,5 метра също трябва да се спазва от всички пътници във всички зони и по всяко време.

От днес в Гърция също така се отварят ресторантите и всички видове заведения. Максималният брой посетители край една маса е шестима.

Няма починали от COVID-19 за последните 24 часа в Гърция, съобщиха снощи гръцките здравни власти, цитирани от в. "Катимерини". През последните 24 часа са потвърдени само два нови случая на заразяване в страната. Общият брой на заразените е 2878 души, а жертвите са 171 души. В момента 19 пациенти са на респиратори.

Испания ще обяви траур за жертвите от вируса

Испания премахва днес още ограничения, въведени в опит да бъде спряно разпространението на коронавируса. Утре се очаква официално решение за 10-дневен национален траур - най-дългия в историята на страната. 

В Испания епидемията отне живота на над 28 хиляди души. Взетите строги мерки вече постепенно отпадат, от 1 юли ще могат да се върнат и чуждестранните туристи.

Испания постепенно и по региони излиза от строгата карантина, въведена на 14 март. По плана от три степени голяма част от страната е на второ ниво, докато най-засегнатите зони като Мадрид и Барселона - на първото. От днес вече и там отварят паркове и музеи, както и откритите части на заведенията, разрешено е да се събират до 10 души.

"Напредваме с премахване на ограниченията, но в същото време си даваме сметка, че вирусът не си е отишъл. Така че трябва да сме внимателни, когато излизаме. Например да носим маски", смята жителка на испанската столица.

47-милионна Испания приема над 80 милиона туристи годишно. Сезон ще има и това лято, успокои премиерът Педро Санчес сектора, който осигурява 12 процента от БВП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари