Експерт: Храни с изтекъл срок стигат до детски градини, ясли и училища

2
По думите на Иванов за част от продуктите, чийто срок е изтекъл, не се разбира за това, защото няма промяна във вкуса. Такъв е случаят с млечните продукти, например – сирене и кашкавал
По думите на Иванов за част от продуктите, чийто срок е изтекъл, не се разбира за това, защото няма промяна във вкуса. Такъв е случаят с млечните продукти, например – сирене и кашкавал Видео: bTV

 

Какви опасни храни са открити и спрени на пазара тази година

„Повечето храни с изтекъл срок на годност отиват в хотели, детски градини и ясли, училища и болници“, заяви в студиото на bTV д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“.

По думите на Иванов за част от продуктите, чийто срок е изтекъл, не се разбира за това, защото няма промяна във вкуса. Такъв е случаят с млечните продукти, например – сирене и кашкавал.

„Голяма част от туристическия сектор използва продукти, които иначе няма да ги намерите в търговската мрежа. Има голям паралелен пазар, за който повечето потребители дори не знаят“, коментира Иванов.

По думите му по-голямата част от опасните храни у нас стигат до пазара и според него около 90% изяждаме.

За 2020 г. от неживотински произход са спрени 510 тона сладък червен пипер, 493 тона мандарини и 387 тона фъстъци. При животинските продукти са открити и спрени 70 тона съставни продукти, 53 тона млечни, 40 тона рибни и 29 тона пчелни.

Направени са общо 186 хиляди проверки, като 4000 от тях са по сигнали на граждани, а 42 хиляди са за спазване на противоепидемичните мерки.

В репортаж в „Тази сутрин“ бе показано, че в Пловдив са засечени големи количества сирене с изтекъл срок на годност. Според д-р Любомир Кулински от БАБХ този продукт е бил предназначен за продажба.

„Тези тенекии бяха с изтекъл срок, но се намират в търговския обект заедно с тези в срок, което навежда на мисълта, че с тях е щяло да има опит да бъдат пуснати в търговската мрежа“, смята Кулински. Това най-често се случва със смяна на етикетите или залепяне на други стикери върху кутиите.

Въпреки това Кулински посочва, че сравнително рядко се откриват храни с изтекъл срок на годност, които вече да са стигнали до пазара.

Проверките през изминалата година са установили 440 тона негодна продукция и са затворени 60 обекта. „През 2020 г. на територията на България няма регистрирано нито едно масово хранително отравяне, което е добър знак“, смята Кулински.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари