Експеримент в образователния процес в СУ "Възраждане"

2
Малки и големи ученици учиха заедно!
Малки и големи ученици учиха заедно!

Поредният експеримент в областта на образователния процес, на преподаването и оценяването на знанията на учениците се проведе в СУ „Възраждане“, което от уч. 2016-2017г. работи по международен проект  “SUPEER! -Science. Utility. Practice. Experiment. Exploration. Result” на европейска програма „Erasmus+“

Комбиниран урок по български език  и литература и английски език  на тема „Съществително име. Род и число“ с 4а и 4б клас се състоя на 7 април в аулата на училището. Бяха актуализирани, упражнени и затвърдени знанията за граматическите признаци род и число на съществителното име в българския език и граматическия признак число на същ. име в английския език.

Четвъртокласниците бяха разделени на 7 отбора, които трябваше да откриват същ. имена сред групи сродни думи; в текст да извадят и определят рода и числото на същ. имена; в текст на англ. език да подчертаят формите на същ. имена в мн. число;  да запишат формите на същ. имена на английски език за мн. число  на дадени същ. имена в ед. число, като сред тях имаше и много изключения; да редактират текст с грешки при употребата на същ. имена.

В ролята на помощници на началните учители по български език Маргарита Иванова и по английски език Валентина Йорданова бяха седем ученички от 7б клас – Зара Джурова, Благовеста Георгиева, Ина Барански, Калина Христова, Иванела Иванова, Крисиана Владкова, Ива Доросиева . Всеки отбор от 4-ти клас си имаше своя кака – консултант. Възпитаничките на  Меглена Христова – преподавател по БЕЛ в 7Б клас,  проверяваха изпълнението на граматическите упражнения от малките, поправяха грешките им така, както тяхната учителка поправя техните, даваха на четвъртокласниците съвети как да работят, дори поставяха оценки на отлично справилите се. И много се вълнуваха, когато малките ученици им подаваха своите листи с изпълнени задачи за проверка и оценка. Големите бяха впечатлени от това колко много знаят малките и с какво желание и състезателен дух работят, а четвъртокласниците усетиха обичта, искрената радост, но и вълнението на по-големите ученички при оценяването им.

Успешен експеримент и изключителна провокация за ученето, любознателността и активността на учениците и от четвърти,  и от седми клас се оказа този начин на съвместно обучение. Малките дори веднага изпълниха  задачата за дом. работа, за  да им я проверят каките от 7-ми клас, а големите ученички, почувствали обичта и вниманието на по-малките, станаха по-уверени в своите знания и поискаха отново да  участват в такава форма на образователна дейност. За своята работа в часа те също ще получат оценки, но от своя преподавателка, която строго наблюдаваше как се справят с граматическите упражнения и по български, и по английски. За първи път в редовен учебен час  ученици от начален курс учиха заедно с по-големи ученици от среден курс два езика - български и английски. Този иновативен подход в обучението бе наблюдаван и от други педагози в училището.

„Проект  “SUPEER! -Science. Utility. Practice. Experiment. Exploration. Result” на европейска програма "Еразъм+" е насочен към използването на неформални методи в училищната образователна среда в начален курс и към мултидисциплинарния  подход при преподаване на учебния материал – сподели Меглена Христова – заместник-директор на СУ „Възраждане“ и координатор на проекта. - В него успешно и с желание се включват и по-големите ученици и техните учители и това показва, че неформалните методи имат място и са необходими в обучението, за да стане в училище по-интересно и  учениците да са активната страна в образователния процес.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари