"Една хилядна от процента". Какво всъщност опроверга София за пожарите край Чернобил

0
Бойко Борисов обяви във вторник, че той е разпоредил извънредната пресконференция за пожарите край Чернобил малко преди полунощ в понеделник
Бойко Борисов обяви във вторник, че той е разпоредил извънредната пресконференция за пожарите край Чернобил малко преди полунощ в понеделник

„Обади ми се близка от БАН да не си отваряме прозорците и да си приберем цветя, дрехи тази нощ и утре. Горяла е Чернобилската гора и източният вятър имало опасност да донесе неприятности.“

Макар да напомня за мрачните събития от 1986 г., когато комунистическата власт в България дълго време крие за ядрената авария в атомната централа в Чернобил, това съобщение с неизвестен първоизточник всъщност се разпространяваше масово в понеделник чрез различните мобилни приложения за комуникация.

То беше препращано между хората дори и докато на живо във Фейсбук течеше извънреден брифинг по темата на ръководителя на националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, началника на пожарната Николай Николов и директора на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов.

Посланието на тримата беше ясно – загасените преди няколко дни пожари в района на бившата украинска ядрена централа не са причинили опасно радиационно замърсяване и не съществува риск атмосферният фронт, идващ над България от североизток, да донесе радиация, пише радио Свободна Европа.

"Много слухове и съобщения"

Неясна обаче остана причината това да се съобщава на извънреден брифинг малко преди полунощ в понеделник при положение, че пожарите в Северна Украйна започнаха още на 4 април и бяха загасени с помощта на дъжда към 17 април. От думите на Мутафчийски се разбра, че целта е била да бъдат опровергани „много слухове и съобщения за евентуална опасност“. Откъде идват те, кой ги е получил, какво е съдържанието им – никой от тези въпроси не получи отговор. Не беше споменато и тайнственото съобщение, цитиращо „близка от БАН“.

"Маса съобщения получихме, че от БАН казват, че циклонът, който идва от Украйна, ще донесе прах"

Чак на следващия ден, във вторник сутринта, премиерът Бойко Борисов внесе повече яснота, заявявайки на друг брифинг: „Маса съобщения получихме, че от БАН казват, че циклонът, който идва от Украйна, ще донесе прах, който заради пожарите теоретично може да попадне върху България.“

Той разказа още, че се обадил на директора на НИМХ, който от своя страна му обяснил, че „теоретично има такава възможност, но е толкова малко, че нашата техника няма да го хване“. Затова и Борисов разпоредил извънреден брифинг: „Идете обяснете на хората – който иска, да знае!“

Замърсяването "клони към нула"

„Кой от БАН как е решил това нещо не мога да ви кажа, но това при всички случаи не идва от нашите хора (в НИМХ). Нашите хора са си компетентни, грамотни и ние дори нямаше да задействаме системата за ранно предупреждение, ако нямаше обществен интерес. Защото случаят е толкова ясен на експертите, че експертното мнение е категорично – при такива нива, каквито декларират в Украйна, в България е абсурд каквото и да е да дойде“, коментира пред Свободна Европа проф. Брънзов.

Главен комисар Николай Николов, ген. Венцислав Мутафчийски и проф. Христомир Брънзов по време на среднощния извънреден брифинг в Министерския съвет в понеделник

Главен комисар Николай Николов, ген. Венцислав Мутафчийски и проф. Христомир Брънзов по време на среднощния извънреден брифинг в Министерския съвет в понеделник

По думите му повишението на радиационния фон заради пожарите край Чернобил се изразява в рамките на „една хилядна част от процента от нормалния гамафон, който стои, така че това клони към нула – пренебрежимо малко е“.

"Аз разбрах от министър-председателя това нещо и след това от ген. Николов на самия брифинг"

„Аз разбрах от министър-председателя това нещо и след това от ген. Николов на самия брифинг, защото аз, честно казано, много не чета социалните мрежи, нямам време да се ровя там“, добави ръководителят на НИМХ в отговор на въпрос как е научил, че в България се разпространяват слухове и съобщения за евентуална опасност.

Според прогнозите на института първият път, в който над България е минало подобно „пренебрежимо малко“ замърсяване от пожарите в Украйна, е бил на 8 април, а вторият се очаква в сряда, 22 април. Националният институт по метеорология и хидрология е институцията, която при евентуална ядрена авария някъде по света трябва да прогнозира и съобщи кога над България може да премине радиоактивен облак.

„В случая такова нещо няма, защото няма ядрен инцидент от никаква категория по категоризацията на Международната агенция за атомна енергия. Има един пожар в една зона, в която по принцип гамафонът не е висок. Тъй като имаше информация, че 16 пъти се е повишило нивото на естествения радиофон, който винаги си го има, хората се притесняват и за да не сме голословни, ние задействахме системата за ранно предупреждение, за да видим какво ще донесе този пренос, защото пренос има – това е сигурно. Ще донесе практически нула“, обобщи целия случай Христомир Брънзов.

Международните наблюдения

Информацията, че радиационното замърсяване в Украйна се е повишило 16 пъти беше обявена още на 5 април от изпълняващия длъжността ръководител на местната служба за екологична инспекция Егор Фирсов. Впоследствие обаче украинското правителството отрече това, а Фирсов оттегли думите си.

"Нивата остават умерени и няма да има последствия за здравето"

Десет дни по-късно, на 15 април, данни за повишено радиационно замърсяване вследствие на пожарите край Чернобил бяха оповестени от друг източник. Френският институт за радиозащита и ядрена безопасност публикува доклад, според който проби от въздуха в Киев съдържат повишени нива на радиоактивното вещество цезий 137. Според френските учени тези данни са доказателство за „преминаването на замърсени въздушни маси“, но „нивата остават умерени и няма да има последствия за здравето“.

В доклада, цитиран от американското издание „Форбс“, се казва още, че промените в атмосферните условия в този период от годината вероятно ще отнесат замърсен въздух до Беларус, Румъния, България и дори Франция. Засега обаче нито една българска институция не е коментирала наблюденията на френските учени.

Чернобилската атомна електроцентрала и близкият град Припят са изоставени от 1986 г., когато четвъртият реактор на централата избухна, причинявайки най-голямата ядрена авария в историята. Властите в бившя СССР първоначално криеха информация за катастрофата, а междувременно облак от експлозията разнесе радиоактивни отпадъци над голяма част от Европа.

В момента в 30-километровата зона около изоставената централа е забранено да се живее, но туристически групи редовно посещават Припят. През 2018 г. над 70 000 души са посетили града, а миналата година интересът на туристите бил още по-голям след излъчването на хитовия едноименен сериал на HBO. Чернобилската атомна централа продължи да произвежда електроенергия и след аварията през 1986 г., докато последният функциониращ реактор не беше окончателно затворен през 2000 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари