Джуди Халваджиян: Истината за живота в България е тъжна

2
Не може да се случват някакви абсурдни неща в държавата и обществото да си мълчи
Не може да се случват някакви абсурдни неща в държавата и обществото да си мълчи Видео: БГНЕС

За полезните и ненужните неща, за регламентите и правилата, за политиката и надеждите, за политиците и за хората – за тези и други неща БГНЕС разговаря с продуцентът на „Господари на ефираДжуди Халваджиян.

Ние, медиите трябва да направим така, че GDPR да защитава личните данни, но да не ограничава свободата на словото

Регламентът за защита на личните данни, GDPR, който е в сила от 25 май е добре, че е въведен. Това, с което съм запознат, е че правителството и парламентът на всяка една държава ще има възможност да променят някои неща, свързани със спецификата на самата държава. Смятам, че всички ние, които сме част от медиите трябва много внимателно да участваме в тази група, която ще помогне за промените в този закон, които да не ограничават по някакъв начин свободата на словото.

Аз ще се боря тази, комисия, която ще предложи промените, да направи точно това – да запази свободата на словото. Защото аз от 15 години чрез „Господари на ефира“ се боря за тази свобода на словото. Може би съм един от малкото, които сме останали, които се борят за това нещо. Всъщност, може би и други се борят, но нямат достатъчно силните инструменти за това.

„Господарите на ефира“ - от развлекателно се превърнаха в разследващо предаване

Превръщането на „Господари на ефира“ от развлекателно предаване в разследващо не е изненадващо. Ние започнахме с едно по-развлекателно предаване, разследващите теми бяха по-леки, просто защото логиката показваше, че когато още не те познават, не си толкова силен и влиятелен, колкото е шоуто „Господари на ефира“, е много по-лесно да ти сложат прът между спиците. Ние затова започнахме с по-забавни неща и по-лекичко. Докато успеем да стъпим сериозно на земята и започнем да ставаме това влиятелно предаване, което сме. В този момент аз успях да инвестирам повече в разследващите репортажи и журналисти. С годините натрупахме много доверие в хората, защото сме последователни. Това е истината.

Ако се върнете 4-5 години назад, ще видите - същата философия, която сме изповядвали тогава, я изповядваме и сега. Опитваме се за нас да няма забранени теми, опитваме се по всякакъв начин да показваме, че ние сме безпристрастни и се опитваме да показваме на хората, които ни гледат, че те могат да ни имат доверие. Защото ние, когато се заемем с дадена тема, се опитваме да я докараме докрай. Смятам, че това са елементите, които ни помогнаха да се превърнем в институция.

Държавата ни е абдикирала от хората

Имаме слаба държава. След като едно шоу предаване е много по-влиятелно и се е превърнало в институция много повече от самите институции, това означава, че държавата наистина е абдикирала и хората вярват повече на нас, отколкото на тях.

Хората се обръщат към институции когато имат нужда от помощ. В момента ние сме в тази роля. Това не е лесно, изградили сме го в години и то тежи. Преди 7-8-9 години беше много по-лесно само със смешките. Сега нещата са много по-сериозни. Аз усещам отговорността. Всяка една дума в нашето предаване е претеглена правилно, защото аз виждам колко влиятелни можем да бъдем и затова трябва да се внимава.

Истината за живота в България е една тъжна истина

Да търсиш истината, да търсиш справедливост е философия. А истината за живота в България е една тъжна истина.

Както институциите са абдикирали, така и народът малко е абдикирал – прекалено много се е предал. Това е истината, но явно това е и целта на политиците. Когато един народ по този начин е сложен на колене, тези политиците, могат да си правят каквото си искат. За съжаление много години се работи в тази посока. Аз, честно казано, за много неща, които се случват в държавата, смятам, че народът трябва да излиза на площада и да протестира. Но той вече и това не прави. Смятам, че това е най-големият проблем – защото няма гражданско общество.

Жалко е, че хората нямат позиция – аз съм човек с позиция във всяко едно отношение. Затова „Господари на ефира“ върви в тази посока. Намерил съм и съмишленици, с които работим. Смятам, че всеки един от нас трябва да има позиция за това, което се случва в държавата. Вярно е, че аз не ходя да протестирам, но моят протест е това, което правя чрез предаването.

Къде е надеждата, която може да промени сивотата в държавата

Страната има нужда от лидери – честни и искрени, които нямат двойни мисли и не са част от далаверите, които се случват в държавата. Малко са такива хора, но те не искат да се занимават с политика. Машината в момента е такава, че чрез медиите, които са на страната на управляващите така могат да направят, че да оплюят всеки един свестен човек.

Поне един човек да се намери, който е честен, искрен, има качествата да е лидер – да му се повярва и той да се пребори с цялата тази сивота в нашата държава. Да се пребори и с нечестните политици. Много ще му е трудно. Този човек трябва да има някаква мисия, но от някъде все пак трябва да се тръгне. За съжаление в държавата в момента няма алтернатива – това е истината. Затова политиците си правят каквото си искат. Най-лошото за една държава е нещата да се случват по този начин.

Ниският образователен ценз на хората е част от стратегията на политиците от много години насам – един необразован народ най-добре се управлява. Ако прекалено много станат образованите, тези хора какво ще правят?

Всичко това, което виждам, ме кара да не съм оптимист. Разбира се има и добри неща, които политиците правят. Но процентно то е много малко.

Възможна ли е промяна на политическите елити

Рано или късно промяна на политическите елити ще се случи. В момента при липса на каквато и да е алтернатива, народът си казва „ами те може да са лоши, но като няма други, по-добре с тях“. Ако ще има промяна, тя трябва да е категорична. Ако има хора, които могат да променят нещо – за добро, или лошо, трябва да направят промяната категорично, а не плавно. Защото ние дълги години вървим надолу.

Да кажем „баста“, но трябва и хората малко да помогнат за това. Дори и лидерите имат нужда от подкрепа на народа.

Не може да се случват някакви абсурдни неща в държавата и обществото да си мълчи. Защо? Защо толкова лесно се предаде това общество. Със сигурност трябва да има промяна. Убеден съм, че и сегашните управляващи, когато имат конкуренция и алтернатива, те ще работят много по-добре. А когато нямаш конкуренция, започваш да правиш големи грешки. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари