Джеймс Камерън подари ръце на 13 годишно момиче

0
Протезите могат да се управляват със силата на мисълта, като истински ръце
Протезите могат да се управляват със силата на мисълта, като истински ръце

Когато е на 15 месеца лекарите ампутират ръцете на Тили.

На лондонската премиера на новия филм на Джеймс Камерън „Алита-боен ангел“ 13 годишната Тили Локи стоеше на червения килим заедно с легендарния режисьор и холивудските звезди Дженифър Конъли и Кристоф Валц. При това журналистите й обръщаха не по-малко внимание.

Тили няма ръце и благодарение на Джеймс Камерън и компанията Open Bionics получи подарък – суперсъвременни бионични протези, точно копиращи ръцете на Алита, момичето биоробот и главна героиня на филма, пише Traffic News.

За Камерън подаръкът е бил част от рекламната кампания на филма, разказващ за сблъсъка на момиче-биоробот с жестокия свят на бъдещето. В лентата ръцете на момичето са подчертано механични, и в същото време са също толкова точни и плавни като човешките. Точно такива са протезите, които получава Тили.

Самата Тили е във възторг от своите нови протези, които се казват HeroArms и наистина приличат на ръце на супер герой. Когато е на 15 месеца Тили Локи се разболява от менингит. Заради това тя получава сепсис, който води до гангрена. Лекарите били принудени да ампутират й двете й ръце.

Сега Тили е на 13 години. През живота си тя е изпробвала няколко протези, но едва с бионическите протези HeroArms тя е усетила, че може свободно да владее ръцете си.

Протезите могат да се управляват със силата на мисълта, като истински ръце. Чувствителните сензори улавят и най-малкото движение на мускулите в горната част на ръката и ги преобразуват в електрически сигнали, които движат пръстите и китката. Така Тили може да изпълнява и много сложни движения, като гримиране например.

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари