Две удавени момчета не могат да стреснат русенци!

1
Щом системно продължава да не се спазва забраната за къпане в реката
Щом системно продължава да не се спазва забраната за къпане в реката Видео: БНТ Русе

Русенци системно нарушават забраната за къпане в река Дунав.

Само преди десет дни във водите й се удавиха две момчета. Това обаче не стряска хората, решили в горещото време да се разхладят. Защо не се спазва забраната за къпане и има ли санкционирани, предава БНТ Русе.

Намираме се на брега на река Дунав, близо до едно от предпочитаните места за почивка, русенския кей, където мнозина идват на разходка, други за да събират тен, а трети за да плуват в реката.

Смелчаците влизат във водата близо до корабите и понтоните с риск са живота си. Трябва да кажем, че тази територия не е плаж, а пристанище, а водата не отговаря на хигиенните норми. Ето защо от местната управа тук са сложили предупредителни табели, които забраняват къпането. Хората обаче не ги спазват.

Въпреки огромната табела „Къпането забранено”, русенци се разхлаждат във водите на река Дунав при така наречения „Конски плаж”. Мястото крие опасности не само заради неравното дъно, но и заради водовъртежите и силното течение. Лиляна Кирилова помни последния трагичен инцидент, който е станал тук.

Лиляна Кирилова: „Ей тука се удави едно момче. Скочило и потънало.”

Освен нарушители на забраната, има и такива, които предпочитат само слънчевите бани, без да влизат във водата.

Кристина Йорданова: „Ако някой иска да се къпе да отиде на морето.

За нарушителите трябва да следят общински контрольори, предвидена е и санкция от 20 лева. Последният фрапиращ случай: общинските служители засекли деца, които се къпели във водата и били придружавани от възрастен човек, който знаел че е опасно. В други случаи санкции изобщо не могат да бъдат наложени.

Спасимир Димитров – директор на дирекция „Сигурност и управление при кризи” в Община Русе: „Децата, които ползват крайбрежието са сами, в тях няма нито лични документи, нито средства и санкционната част не може да бъде приложена.”

За наемането на спасители изобщо не може да се говори, тъй като територията не е обособена като плаж. Това е невъзможно заради рисковете, които водата крие, обясниха от местната управа.

Спасимир Димитров – директор на дирекция „Сигурност и управление при кризи” в Община Русе: „Променливото ниво, променливото дъно. Всички тези неща правят реката доста опасна. Дори и да има места за плаж. Самите спасители, ако има такива желаещи, няма да могат да си свършат работата, за която са там.”

Другата причина тук къпането да е забранено са лошите хигиенни показатели на дунавската вода.

Въпреки че по река Дунав няма регламентирани плажове, от регионалната здравна инспекция вземат проби от водата всеки месец през летния сезон. Последните са отчели по-големи количества на нитрати и фосфати.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари