Довечера тропнете едно Дунавско хоро и си спомнете за неговия автор

0
Весело посрещане на Нова година!
Весело посрещане на Нова година!

Празничният новогодишен концерт в Русе ще започне точно в 23:30.

Главните действащи лица на откритата сцена ще бъдат любимците на младото поколение Павел и Венци Венц, които ще подарят на русенци най-големите си хитове.

По традиция, за доброто настроение на всички празнуващи ще се погрижат и танцьорите от Фолклорен танцов театър „Найден Киров“.

Малко преди полунощ кметът Пламен Стоилов ще отправи своите благопожелания за 2018-а. Ще се извие и кръшно Дунавско хоро.

Тази година Дунавското хоро навърши 80 години. То се изпълнява при посрещането на Нова година, след химна на България и многая лета, което до голяма степен го прави едно от най-известните български хора.

Дунавско хоро е български народен танц от западна и средна северна България. Музиката се изпълнява с духови инструменти. Типично е, че движенията на ръцете са доста бързи. Размерът на такта е 2/4. Автор на популярното хоро е Дико Илиев (1898-1984).

Дунавското хоро е създадено през 1937 г. По това време Илиев е назначен за диригент на Военния оркестър в Оряхово. В тези мирни години той продължава да прави музика - пише маршове, рапсодия. Ражда се и "Дунавско хоро”. Самият той казвал, че веднъж, както гледал вълните на Дунав – мелодията сама дошла в съзнанието му и това хоро за него е най- любимо.

Весело посрещане на Нова година!

Тропнете силно едно Дунавско хоро и си спомнете за неговия автор - Дико Илиев!

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари