Дончо Златев: Има една единствена специализирана детска линейка в България

1
И тя е закупена след дарителска кампания
И тя е закупена след дарителска кампания

Dunavmost публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Младежкият съюз на демократичните сили (МСДС) на 13 август излезе с отворено писмо, адресирано до министър председателя на Република България Бойко Борисов. Писмото е във „връзка със закупуването на детски линейки за областните центрове в страната”.

Преди малко повече от година се обърнах към Вас с молба за съдействие в развитието на детското здравеопазване в България и по-специално с качеството на спешната медицинска помощ за най-малките и най-беззащитните”, пише в писмото. „За съжаление миналата година молбата ми към Вас беше преразпределена към Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите. От МФ ми отговориха, че биха подкрепили идеята и осигурили средства, ако МЗ им ги поиска. За съжаление обаче министър Ананиев не сметна детското здравеопазване за приоритет. В свой отговор към мен той написа, че няма нужда от специализирани детски линейки, защото можело да се ползва наличната техника на Спешна помощ”, казва се още в него.

ФАКТИ се свързва с подателя на писмото – Дончо Златев, който е член на Националния изпълнителен съвет на СДС и председател на Младежкото СДС във връзка с писмото.

- Г-н Златев, колко на брой са специализираните детски линейки в системата на българското здравеопазване?

- Има една единствена линейка, която е закупена след дарителска кампания. Тя е предоставена на „Пирогов” в София и именно от това беше продиктувано нашето желание да се подсигури поне по една такава линейка за всеки един областен град. Нашето предложение беше на първо време да се купи поне по една такава линейка за всички останали областни градове, която да бъде предоставена на центровете за спешна медицинска помощ.

До момента има само една линейка, която е в „Пирогов” и е дарение – не е купена от държавата.

- В отвореното Ви писмо пише, че стойността на една такава специализирана детска линейка е 150 хиляди лева, така ли е?

- Да, това е приблизителната стойност. Тези линейки се правят по поръчка, както и обикновените линейки. В България нямаме чист вид линейка, тя винаги е някакъв друг вид автомобил, който е преоборудван и преправен за съответната цел.

- Една обикновена линейка може ли да предостави необходимото качество на здравеопазване на едно недоносено дете?

- Спорно е дали може да го предостави. Част от спора миналата година с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев беше точно в тази посока. Според него, стандартен транспортен кувьоз – такъв вид кувьози имат вече една част от окръжните болници, може да свърши същата работа. За нас, това не е 100% приемлив вариант, тъй като в специализираните детски линейки има специално отделено място, оборудвано по правилния начин, в което този кувьоз се поставя и закрепва чрез механизъм а високо ниво, гарантиращ здравето и сигурността на бебенцето в кувьоза и на самия кувьоз - нещо, което в момента го нямаме в стандартните линейки.

- В отвореното Ви писмо се говори за философията на Вашето искане – можете ли да синтезирате каква е тя?

- Философията на нашето искане е да се обърне значително по-сериозно внимание на детското здравеопазване. Ние смятаме, че в последните години се имаше редица случаи, които показват липсата на адекватна грижа за най-малките и най-беззащитните, за децата на България. Това е нещо, което трябва да се промени кардинално и се надяваме, че новото ръководство на Министерството на здравеопазването, с ангажимента и на премиера, разбира се, ще постави акцент върху детското здравеопазване.

Мога да припомня, че имаше няколко случая на деца, които обикалят от болница на болница, докато намерят адекватно лечение. Продължаваме и до ден днешен да събираме пластмасови капачки за купуване на кувьози. Всички тези неща са неприемливи и това е проблемът, който виждаме в Министерството на здравеопазването и не можахме да се преборим на убедим министър Ананиев, че тук е сбъркана цялата философия. Оставили сме този процес на самотек.

Нашата философия е, че детското здравеопазване трябва да бъде поставено като основен приоритет не просто на Министерството на здравеопазването, а на държавата. Децата са най-голямото богатство и абсолютно закономерно смятам, че е въпрос на национална сигурност особено в тази тенденция на демографска криза.

Можем да припомним и проблемите за Фонда за лечение на деца в чужбина, които бяха ужасно много и накрая, за да се замаскират фонда просто беше слят със здравната каса. В момента не се говори за него, но със сигурност там проблемите не са свършили.

В много от градовете имаше случаи на деца, обикалящи болниците заради липсата на спешни детски центрове, които да поемат грижата за деца и юноши до 18-годишна възраст 24 часа в седмицата. Ужасно е – аз като родител съм го преживявал. Ужасно е посред нощ да обикаляш от болница в болница и да търсиш къде има дежурен педиатър, защото много често това не е разписано никъде. Не можеш да провериш в интернет къде тази седмица има дежурен педиатър, което е неприемливо.

- В този смисъл, смятате ли, че държавата прави достатъчно за детското здравеопазване и в частност за недоносените деца?

- Не, не смятам. Смятам, че трябва да се положат много по-големи усилия. Виждаме някакви наченки да се повдига темата и се надяваме, че с натиска, с който ние се опитваме да насочваме в тази посока, ще се заговори все повече за проблемите на детското здравеопазване. Близо 10% от родените деца в България са недоносени при средно 4% за Европейския съюз, което е значителна разлика – над два пъти повече.

Ние трябва да сме хора и като общество да се обединим около тези каузи. Много семейства от цялата страна ни писаха в подкрепа на тази инициатива за детско здравеопазване, защото се опитваме да направим всичко възможно да задържим младите хора в България, да ги мотивираме да създадат семейства тук в България, а когато се стигне до здравето на децата ни някак сме по-пасивни. Освен доходите, втората причина много млади семейства да напускат България е детското здравеопазване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари