Договор за 75 000 евро подписа Русенският университет

0
Договор за 75 000 евро подписа Русенският университет
Договор за 75 000 евро подписа Русенският университет

Договор за 75 000 евро подписа Русенският университет с Висшето училище по нефт в Баку, Азербайджан, съобщиха от русенския ВУЗ. Делегация от РУ, ръководена от ректора, чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, посети в края на миналата седмица Висшето училище по нефт в Баку, Азербайджан. Целта на визитата бе подписването на  договор за предоставяне от страна на университета на учебна документация, която включва лекционни курсове на английски език, материали за семинарни и лабораторни упражнения и др., необходими да разкриването на специалност „Автоматика“ в азербайджанското висше училище.

Документа подписаха проф. Белоев и ректорът на Висшето училище по нефт в Баку, доц. Елмар Гасимов, на тържествена церемония, в присъствието на българската посланичка в Баку, Мая Христова.

Договорът предвижда поемането на финансови ангажименти в полза на Русенския университет на стойност над 75 000 евро. Актът беше предшестван от подписването на рамково споразумение през октомври 2014 г., когато академична делегация от Баку посети университета. Висшето училище по нефт се субсидира от Държавната нефтена компания SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic) и приема студенти с максимален бал, които не заплащат такси за своето обучение.

Русенският университет има подписани над 60 рамкови договора с университети и научноизследователски институции от целия свят, но договорът с Висшето училище по нефт е първият, който регламентира конкретни и детайлни параметри на двустранното сътрудничество. В случая това е цялостна подготовка на 23 дисциплини на английски език от учебния план на русенската специалност „Автоматизация и компютърно управление“, методическа помощ, обмен на студенти и преподаватели, помощ при оборудването на лаборатории. Фактът, че азербайджанските студенти ще се обучават по учебен план на Русенския университет, е изключително признание за нивото на академичната подготовка в русенското висше училище, както и за потенциала на неговия преподавателски състав, коментират от РУ "Ангел Кънчев".

Започналото сътрудничество е изключително перспективно, тъй като планира по-нататъшна работа по съвместни научноизследователски проекти, както и съвместно обучение на магистри и докторанти. Азербайджанските колеги проявяват интерес и към внедряване на Системата за качество на Русенския университет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари