Днес пристигна свещена реликва в Русе

0
Вярващите се поклониха пред ризата на Св. Димитър Басарбовски
Вярващите се поклониха пред ризата на Св. Димитър Басарбовски

Свещена реликва пристигна днес в Русенската епархия като дар от Румънския патриарх Даниил.

Това е ризата на светеца Димитър Басарбовски, който е покровител на румънската столица Букурещ и е прекарал живота си в Басарбовския скален манастир край Русе. Ценният дар е направен по случай петата годишнина от избора на дядо Наум за Русенски митрополит, предаде Русе Медиа.

За вярващите, които се поклониха и целунаха реликвата, емоцията бе неописуема.

„Много съм доволна, за първи път в живота си го виждам, за толкова години. Щастлива съм, неописуемо е вълнението, което изпитвам, закърмена съм с вярата и това е нещо, което в живота се случва на човека веднъж“, каза Богомилка Георгиева. Друг мъж сподели, че усещането да се докоснеш до тази ценност е на спокойствие и мир.

„Усещането е на усещане за мъдрост, която те обхваща, и за това, че всичко лошо се оттича от теб“, каза той.

В катедралния храм „Света Троица“ бе отслужена Златоустова света литургия от митрополит Наум заедно с архиереи на Българската православна църква. В края на службата владиката направи своеобразен отчет за изминалите пет години.

„С Божията помощ тук се обновиха десетки храмове, възроди се мисионерската просвета и благотворителна дейност на Светата ни църква, като се засилиха и добрите контакти на Русенската митрополия с братската нам Румънска патриаршия и други православни църкви“, заяви дядо Наум.

Той сподели радостта си, че са завършени най-после храмът „Всех Святих“, църквата към скалния манастир в Басарбово и новата църква в Бяла. Предстои да бъде приключен и строежът на църквата към манастира в Копривец.

Митрополитът прочете и документа, с който Румънският патриарх Даниил дарява ризата, покривала мощите на Св.Димитър Басарбовски.

Владиката получи поздравления и букети от свещеници и институции по повод годишнината.

Ценната реликва ще бъде пренесена в понеделник в Басарбовския скален манастир, където ще остане за поклонение в новата църква на светата обител.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари