Днес по целия свят празнуват рождения ден на шампанското

0
Смята се, че именно на 4 август във френско абатство е създадена легендарната напитка
Смята се, че именно на 4 август във френско абатство е създадена легендарната напитка Снимка: БГНЕС

Смята се, че именно на 4 август във френско абатство е създадена легендарната напитка, която по-късно се превръща в атрибут на съвсем не монашески живот

За това защо то се е превърнало такова изкушение, защо символът на изискания живот на аристократите е превърнат в масово достъпен продукт, от какви чаши е добре да се пие пенливата напитка и как да се охлажда правилно – в материала на РИА Новости.

Звезден вкус

Според легендата, шампанското е създадено в края на 17-ти век от бенедиктинския монах Пиер Периньон. След като опитал напитката, той казал: “Елате бързо тук, има звезден вкус!”

Виненият експерт Александър Купцов обаче се придържа към различна гледна точка: „Не е измислено от монаси, а, най-вероятно, от английски търговци през 50-60-те години на 17 век“. И едва тогава според него шампанското става популярно във Франция и във висшето общество. Тогава цената на една бутилка се е равнявала на годишната заплата на занаятчия, така че обикновените не можели да си позволят такъв лукс, пише БГНЕС.

Как да се охлади бързо

По принцип шампанското трябва да преседи в хладилника няколко дни, за да достигне идеалните 6 градуса. Но ако гостите са пристигнали или изведнъж се е появила ненадейна причина, можете да поставите бутилката във фризера. „По-добре е да настроите таймера за половин час при стандартна температура в камерата на минус 18 градуса. Замразяване не трябва да се допуска: дори ако бутилката не се счупи, напитката безнадеждно ще се влоши“, отбелязва Купцов.

Но виненият академик Татяна Селиванова съветва срещу подобни действия: “Във фризера шампанското ще изпита температурен шок, ще съсипете неговия букет.”

Като алтернатива тя съветва да го поставите за 15-20 минути в шампаниера със смес от лед и вода, където можете да добавите малко сол (на три литра – супена лъжица), като периодично въртите бутилката около собствената ѝ ос.

Купцов предлага екзотичен вариант на това: увийте вино с влажна кърпа и провесете бутилката през прозореца на движеща се кола – само дръжте съкровището здраво.

В какви чаши да го пием

По правило има само два вида. Първите са широки, оформени подобно, както казва легендата, на гръдта на Мария Антоанета.

Тези чаши подхождат перфектно, стига шампанското да е много сладко, а такова е преобладавало до 20-те и 30-те години на миналия век. Обикновено е било с повече от 300 грама захар на литър. Поднасяло се е почти замразено, с малки ледени кристали. Всъщност това е било някакъв вид алкохолно смути.

А след това целият свят постепенно преминал към такова, в което има по-малко от 15 грама захар на литър. По-малко сладост означава, че качеството на винения материал ще се усети повече, затова в днешно време се използват главно удължени чаши, които ви позволяват да усетите по-добре аромата.

“Кулите от чаши, които често са построени като пирамиди, са популярни при специални поводи. Такива чаши, разбира се, създават усещане за празник, но виното бързо изстива и се стопля от ръцете – така че трябва да пиете по-бързо”, пояснява Селиванова.

Вкус и цвят

Шампанското е напитка за естети. „При дегустацията то се различава от другите пенливи напитки по това, че държи на външния си вид. Ако изглежда грозно, тогава почти сигурно няма и добър вкус“, подчертава Купцов.

Според него доброто пенливо шампанско е с прозрачен, сияен цвят, в различни нюанси – от златисто до леко зеленикаво. Основното нещо е да не бъде твърде тъмно.

В рамките на половин час шампанското трябва да покаже своите пенливи свойства. Мехурчета, от които при отварянето на бутилката се отделят средно 11 милиона, в доброто питие се отделят под формата на “броеница” от определени точки на дъното или стените на чашата или образуват нещо като каймак на повърхността. Опитът да се отървете от тях, като например разбъркване преди глътка с лъжица или вилица, не си струва. “Газът участва във формирането на вкуса и аромата, на което са подчинени както температурата на сервиране, така и чашите. Ако не ви харесва газирано, просто пийте обикновено сухо вино”, казва Купцов.

Придружаващи храни

Изтънченият Едуард Люис от филма „Хубава жена“ съветва любимата си да яде шампанско с ягоди. Притежателят на титлата „Най-добър сомелиер на Русия – 2019 г.“ Григорий Чегодеев не споделя препоръките на филмовия милионер: „В идеалния случай доброто скъпо шампанско изисква протеинови ястия – стриди, морски дарове. Те ще помогнат за разкриването на богатия букет, докато киселината на ягодите, напротив, ще го съсипе“. А в съчетание с плодове Григорий просто препоръчва по-непретенциозни пенливи вина, като просеко.

Как да не изветрее отвореното шампанско

За да съхранявате отворено и неизпито шампанско, трябва да закупите специални тапи с пружинно затваряне. Но кислородът върши своята работа, така че няма да можете да съхранявате недовършено шампанско дълго време.

Отлично кулинарно приложение на шампанско, което все още е газирано, е като бърза марината за барбекю: след час месото може да се наниже на шишче.

Шампанското като лекарство

Един от признатите терапевтични ефекти на шампанското е, че намалява риска от деменция. То има и ползи за сърцето и кръвоносните съдове. Така обаче действа всяко висококачествено вино – но в умерени дози.

Но за разлика от тях в шампанското играта на мехурчета по повърхността на чашата създава поток от микроаерозоли – това е сравнимо например с вдишването на морски въздух, докато се разхождате по плажа. Но, разбира се, важното тук е да не прекалявате, за да не се получи нещо като морска болест – по-добре е да се насладите на кратък, но приятен момент на искрящо забавление. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари