Путин забрани шампанското да се нарича „шампанско“ в Русия

0
Документът премахва понятието „шампанско“ и позволява то да се използва само за „руско шампанско“, произведено в Русия
Документът премахва понятието „шампанско“ и позволява то да се използва само за „руско шампанско“, произведено в Русия

Руският президент Владимир Путин подписа на 2 юли федералния закон „За регулиране на алкохолното производство“, който беше приет от Държавната дума и одобрен от Съвета на федерацията по-рано тази седмица, съобщи РИА Новости

С одобрения от президента законопроект се въвеждат допълнителни изисквания за лозаро-винарските продукти.

По-специално документът премахва понятието „шампанско“ и позволява то да се използва само за „руско шампанско“, произведено в Русия.

Френската компания Moёt & Chandon, която произвежда едноименното шампанско, временно преустанови доставките на своите продукти за Русия. Ведомости и РБК съобщават за това, като се позовават на писмо от компанията до руските партньори. Ден преди това руските власти забраниха на чужденците да използват термина „шампанско“.

Както се посочва в писмото, прекратяването на доставките на шампанско е свързано с измененията на федералния закон „За регулиране на алкохолното производство“, който „задължава производителите на шампанско от френския регион Шампан да преименуват продуктите си на „пенливо вино“,“ допълват от „Моет“.

Според писмото промените в законодателството ще наложат на компанията да пресертифицира вината от шампанско, за да промени категорията и етикетирането на продуктите на „пенливо вино“.

Компанията уточни, че производителите на шампанско все още не са „потвърдили готовността си да променят категорията на шампанските вина за руския пазар. Шампанското Moët & Chandon, Dom Perignon и Veuve Slicqot се произвежда от френската компания Moët & Chandon, която е част от конгломерата LVMH.

Както уточнява „Ведомости“, годишно в Русия се внасят около 50 милиона литра вносни пенливи вина и шампанско, като 13% от тях са шампанско от Франция. Това заяви за изданието Вадим Дробиз, директор на Центъра за изследване на федералните и регионалните пазари на алкохол. Делът на LVMH в общото чуждестранно предлагане е по-малко от 2 %. Консумират го не повече от 1 милион души.

Дробиз оценява годишните доставки на компанията за Русия на 600 - 800 хил. литра за сумата до 20 млн. долара. Той смята, че става въпрос за тесен сегмент от премиум продукти и такива продукти могат да заменят пенливите от Испания и Италия (Prosecco и Cava). По негови данни руснаците пият предимно местно пенливо вино, като само 27% от него е вносно.

Източник: E-vestnik

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари